27. mai 1997 kell 22:00

USA tarbijausaldus 28 aasta kõrgeim

Dollar alustas eile Euroopa turgudel 1,69 marga e 13,52 krooni ümbruses, hakates seejärel tugevnema. Peamine tähelepanu oli suunatud siiski marga ristkurssidele teiste Euroopa valuutadega, eriti Prantsuse frangi suhtes. Analüütikute sõnul ei tähenda vasakpoolsete edu Prantsusmaa parlamendivalimistel kursi muutust Euroopa rahaliidu moodustamise teelt. Samas prognoositakse, et tuleviku euro on suhteliselt nõrk valuuta. Nõrk euro on soodne rahaliidust välja jäävatele valuutadele, nagu näiteks dollarile ja ?veitsi frangile.

Pärast dollari langemist viimase viie ja poole kuu madalaimale kursile Jaapani jeeni suhtes (alla 112 JPY/USD) on selle edasine liikumissuund veel välja kujunemata. Kui Jaapan ei kavatse diskontomäära tõsta ja USA majandustulemused ei halvene, on oodata dollari mõningast tugevnemist.

USA maikuu tarbijausaldusindeks oli 127,1; viimase 28 aasta kõrgeim. Kuigi mitte kõige olulisem majandusnäitaja, on see majandustsükli praeguse etapi jaoks suhteliselt tähtis ning föderaalreservid peavad kuidagi sellele reageerima.

Päeva jooksul toimus dollari tugevnemine ning eile õhtul oli USD kurss umbes 1,700 DEMi e 13,60 krooni. Soome mark oli stabiilselt 2,65 krooni, Rootsi kroon tõusis seevastu 1,778 kroonini.

Hansapanga aktsia langes Helsingis eile 1,00 marga võrra 48,00 margani (127,20 kroonini). Omanikku vahetas 17 800 aktsiat. Ühispanga aktsia seevastu tõusis 30 penni võrra 19,30 margani (51,15 kroonini). Kaubeldi 6557 aktsiaga.

Hetkel kuum