29. mai 1997 kell 22:00

Ühine ajalugu lähendab

Leedu ja Poola vahel valitsevad kunagise ühisriigi tõttu tihedad kultuuri- ja ajaloosidemed. Nüüd lähenevad nad jälle, eriti NATO ja Euroopa Liidu kontekstis ning Leedu välisminister on kuulutanud, et Leedu tahab olla Kesk-Euroopa, mitte Balti riik.

Viimastel aastatel on kahe riigi poliitikud hakanud nägema järjest rohkem ühiseid huve, eriti oma kommunistlikust minevikust vabanemisel ja Venemaa mõju alt väljumisel.

Leedu parlamendi spiiker, tõenäoline presidendikandidaat Vytautas Landsbergis soovitas veebruaris Poola parlamenti külastades luua ühise parlamentidevahelise tööorgani, mis hakkaks tegelema Leedu ja Poola pikaajalise koostööga, lähtudes kahe riigi vahel 1994. a presidentide poolt alla kirjutatud sõprus- ja koostöölepingust.

Leedu välisminister Algirdas Saudargas on tänavu toonitanud, et Leedu peab Balti- ja Skandinaavia-orientatsioonist olulisemaks Kesk-Euroopa orientatsiooni, kuna see loob Leedule rohkem kontakte nende riikidega, kes kõige tõenäolisemalt on esimeste NATOsse ja ELi pääsejate seas. TRANSITIONS

Hetkel kuum