Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Madeira kalaroad üllatavad mitmekesise valmistusviisiga
Madeira parimad ja kallim Funchali kesklinnas ja hotellirajoonis. Lihtsad, tihti rustikaalse interjööriga söögikohad tipicos'ed pakuvad tavaliselt madeira ja portugali roogi ning seda küllaltki mõõduka hinnaga.
Üldine kriteerium söögikohta valides on sama, mis kõikjal mujalgi: jälgige, kus einestavad kohalikud ja te leiate maitsva köögi. Lõunamaise kombe kohaselt õhtustatakse hilja.
Madeiral on kaks rooga, mida söömata ei tohiks saarelt lahkuda. Saarele tüüpilisim ja ainuomane on espada -- süvamerekala, mille maitsvat ja õrna liha osatakse valmistada sajal eri moel. Kuulu järgi on Madeira perenaistel erinev espada retsept aasta iga päeva jaoks.
Espada't ei tohi segamini ajada teise tüüpilise roaga espetada'ga. See on loorberivardas ja loorberitulel küpsetatud loomaliha.
Üheks saare oamnäoliseks toiduks on supid -- tomati-sibulasupp (sopa de tomate e cebola), kalasupp (caldeirada).
Pearoogadest soovitaks muuhulgas proovida tuunikalapihvi küpsetatud maisiga (bife de atum e milho frito) ja sealiha küüslauguga (carne em vinha d alho). Madeira magustoiduna tuntakse kohalikku meekooki (bolo de mel).
Saarel leidub rikkalikus valikus kergeid kuivi veine. Kuulsad Madeira veinid on jagatud nelja liiki. Neid nauditakse liigist olenevalt nii aperitiivina, toidukõrvasena kui ka dessertveinina.Kuivad ja heledad kohalikud veind tunneb ära sildil oleva sõna sercial järgi, väga magusa ja tumeda malvasia järgi. Populaarne on ka piimaga kohv (galao).