• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jalutuskäik maailma käänulisimal tänaval

  San Francisco oma maaliliste vaadete ning mitmekesise etnilise koostisega püsib õigustatult Ameerika populaarseimate linnade pingerea tipus.
  See on üks Ameerika lääneranniku tähtsamaid rahandus- ja ärikeskusi ning loomulikult on seal kiiresti kasvav all-linn pilvelõhkujatega. Neist Transamerica Pyramid on kujunenud linna sümboliks. Ülejäänud San Franciscost koosneb justkui paljudest väiksematest linnadest, millest igaühel oma etniline ja ajalooline eripära.
  Vaid mõne kvartali kaugusel Union Square'i luksuslike kaupluste ja hotellide piirkonnast algab rahvarohke ja pulbitsev Chinatown hiina restoranide, tänavaturgude ja templitega.
  Sellest pisut põhjas asub aga itaallaste North Beach. Seda ääristavad kahelt poolt järsud künkad. Neist Russian Hilli tuntum vaatamisväärsus on maailma käänulisim tänav (the world's crookedest street).
  San Francisco turistilõks on Fisherman's Wharf, kus populaarseim paik on Pier 39 (kai nr 39), mis on üle külvatud suveniiripoodidega. Samas on leidnud soodsa elupaiga kümned merelõvid.
  Linna sümbol Golden Gate Bridge (kuldse värava sild) asub keskusest veidi eemal. Kolme kilomeetri pikkune sild avati 1937. aastal, olles sel ajal maailma pikim rippsild. Jalutuskäik teisele kaldale on pikk, kuid pakub unustamatuid vaateid ja annab õiget aimu silla suurusest ja kõrgusest.
  San Francisco lahes on teinegi tuntud vaatamisväärsus Alcatraz ehk the Rock -- kaljukindlus, mis veel 1963. aastal tegutses vanglana, kust põgenemine oli külma vee ja hoovuse tõttu võimatu. Tänapäeval on seal muuseum ning saarele sõidavad laevad 41. kailt.
  Kõige värvikamat elu ja eripärasemaid inimtüüpe võib kohata mitmes linnaosas. Height-Ashburys sai 1960ndail alguse hipiliikumine ja flower power. Veel praegugi on see linnaosa värvikas oma arvukate eriskummaliste poodide ja odavate söögikohtadega.
  San Francisco on suure tõenäosusega üks vabameelsemaid ja tolerantsemaid linnu maailmas. Hinnanguliselt kuni viiendik elanikkonnast kuulub seksuaalvähemusse.
  Enne reisi tasub teada:
  1 USA dollar (USD) -- ca 14 Eesti krooni
  - ajavahe Eestiga 10 tundi
  - San Francisco etniline koostis on kirev, mistõttu võib kohata inimesi, kes inglise keelt eriti ei räägi. Arvukalt on hiinlasi, latinosid, jaapanlasi ja itaallasi
  - USA viisa saamine eeldab isiklikult konsulaati minekut ega maksa midagi
  - San Franciscot võib külastada aasta ringi, ent Põhja-California randade vesi on jahe isegi suvekuudel, samuti on seal tugevad hoovused
  - tipphooajal suvel on hinnad kõrgemad kui talvel
  - San Francisco all-linnas on autoga liiklemine küllaltki ebamugav, sest hakkama tuleb saada järskude tõusude ja laskumistega ning samal ajal leida parkimiskohti, mis on väga keeruline. Üle 3% kaldega tänavatel parkides tuleb rattad pöörata kaldega risti, vastasel korral on trahvid suured
  - ühistranspordisüsteemi Muni (tramm, buss, troll, köisraudtee) kasutamine on mugav, üksikpilet maksab 1 USD, köisteel 2 USD, päevapilet maksab 6 USD, kolmeks päevaks 10 USD ja nädalaks 15 USD
  - lennujaamast pääseb linna kõige mugavamalt minibussiga (Super Shuttle, Lorrie's või Quake City), mis viib teid vajaliku ukseni. Üks ots maksab kuni 12 USD. Kui tellite samalt firmalt ka teise otsa, saate odavamalt
  - mõttekas on kaasas kanda piisavalt peenraha (eriti veeranddollarilisi), mida läheb vaja eriti ühistranspordis, kus peab olema täpne sõiduraha
  - tuntumad maksekaardid on Visa, MasterCard ja American Express, paljudes kohtades ka Diners Club ja Discover. Odavamad söögikohad tihti krediitkaarte ei aktsepteeri või on kehtestanud hinnamiinimumi (harilikult 10--15 USD)
  - söögikohtade valik on mitmekesine. Hommikusöök maksab tavaliselt ca- 5 USD, lõunasöök (tavaliselt kella 11.30--14) alates 5--6 USD, õhtusöök maksab lõunasöögist rohkem, ent üldiselt on hinnad madalamad kui Lääne-Euroopas
  - jootraha on Ameerika teeninduse lahutamatu osa. Restoranis tuleb lisada arvele alati 10--15% sõltuvalt teeninduse meeldivusest, kiirsöögikohtades ei anta jootraha. Taksojuhid ootavad juurde 10%, juuksurid 15%. Pakikandjatele on normaalne maksta 1 USD esimese paki eest, iga järgneva paki eest 50 senti. Uksehoidjale ja toateenijale jäetakse 1 USD
  - USAs lisatakse kaupluses väljas olevale hinnale alati müügimaks, mis on osariigiti erinev (7--10%), sellele lisandub tihti ka linna kehtestatud maks. Sama kehtib majutuse puhul
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Romek Kosenkranius: kolm probleemi, mille lahendamine toob investeeringud suvepealinna
Kohtumistel Pärnusse investeerida soovivate ettevõtjatega on koorunud välja kolm olulisemat ootust või probleemi, millele investorid lahendusi ootavad, kirjutab valimisliidu Pärnu Ühendab esinumber kohalikel valimistel Romek Kosenkranius vastuses Äripäeva küsitlusele.
Kohtumistel Pärnusse investeerida soovivate ettevõtjatega on koorunud välja kolm olulisemat ootust või probleemi, millele investorid lahendusi ootavad, kirjutab valimisliidu Pärnu Ühendab esinumber kohalikel valimistel Romek Kosenkranius vastuses Äripäeva küsitlusele.
Merko alustab Uus-Veerennis viienda etapiga
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Raadiohommikus: verelaskmine aktsiaturgudel ja ämbrid LHV märkimisõigusega
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Skandaalne Theranos kulutas vilepuhuja jälitamisele 150 000 dollarit
USA ärimaailma üks oodatumaid kohtulahinguid on tuure kogumas - sel nädalal andis oma ütlused vereproovi revolutsiooni lubanud Theranose ekstöötaja ning vilepuhuja Erika Cheung, vahendab CNN.
USA ärimaailma üks oodatumaid kohtulahinguid on tuure kogumas - sel nädalal andis oma ütlused vereproovi revolutsiooni lubanud Theranose ekstöötaja ning vilepuhuja Erika Cheung, vahendab CNN.