4. jaanuar 1998 kell 22:00

Metsamaterjali väljaveo tollid

Toimetus soovitas möödunud aasta viimases Äripäevas põllumajandusministril Andres Varikul tollide teema mõneks ajaks päevakorralt maha võtta ja unustada, sest Eesti ei saa enam tollimakse kehtestada Euroopa Liidu toodangule. Vabakaubanduslepingute tõttu ei saa tolle kehtestada ka Ukraina, Leedu ja Läti toodetele.

Välis- ja majanduspoliitiliselt oleks nüüd äärmiselt rumal kehtestada tollid näiteks Ameerika Ühendriikide toodetele. Maaerakonnad ei soovi aga oma kaotust tunnistada ja nõuavad valitsuskriisiga ähvardades Koonderakonnalt ikka veel tollide kehtestamist. Näiteks tänases Äripäevas tuleb Andres Varik välja ideega, et Eesti peaks kehtestama väljaveotollid metsamaterjalile.

Loodetavasti jätkub Koonderakonnal julgust ja tugevust, et sellisele rumalale ideele vastu seista. Koonderakond peaks lõpuks aru saama, miks ei tohi tollide kehtestamise õigust anda valitsusele, vaid see peab jääma riigikogu pädevusse.

Hetkel kuum