11. veebruar 1998 kell 22:00

Ühinemisplaan jooksis liiva

Eile hommikul vapustas suuremat osa investoritest teade Hansa- ja Hoiupanga ühinemisläbirääkimiste katkemisest. Börsil korraliku kaose tekitanud uudise mõjul kukkus börs avamisjärgselt 36 punkti ehk 5,3%. Turg toibus ehmatusest kiiresti ja juba paarkümmend minutit pärast börsi avamist stabiliseerusid hinnad veidi ülevalpool 670 punkti taset. Päeva lõpuks jäi ÄP indeks 669,58 punkti tasemele, langedes eelmise õhtu sulgemistasemega võrreldes 2,17%.

Kahe juhtiva kommertspanga kergemeelne käitumine sai negatiivse hinnagu pea kõigilt kommenteerijatelt. Eesti Panga president Vahur Kraft avaldas arvamust, et pankade läbimõtlematu tegevus avaldab negatiivset mõju kogu Eesti pangandusele. Ka Tallinna börsil langesid Hansa- ja Hoiupanga aktsia keskmisest rohkem, kaotades teisipäevase sulgemistasemega võrreldes vastavalt 3,64% ja 4,55% hinnast.

Majanduslikust seisukohast ei pruugi ühinemisprotsessi lõpetamine olla kuigi negatiivne. Ka börsile ja panganduskeskkonnale on otsus pigem kasulik. Tugeva löögi alla seab aga selline käitumine just pankade maine. Usalduse tagasivõitmine võib aga osutuda ootamatult raskeks.

Hetkel kuum