Üürnikud: skandaali on segatud prominente

08. mai 1998, 00:00

Tallinna üürnike ühenduse aseesimehe Feja Räime sõnul on suurem osa riigikogu liikmetest ebaseadusliku majade tagastamise protsessiga seotud. «Olen üritanud juba neli aastat teemat üles võtta, kuid seda on igati takistatud,» ütles Räim.

Eestist sõja ajal ümberasujate majade tagastamisest on eelnevalt juttu olnud ka Tallinna volikogu esimehe Edgar Savisaarega, kuid vestlused lõppesid tulutult, märkis Räim. Alles nüüd, kui ilmusid välja Eestist lahkunud inimeste nimed, reageerisid probleemile Tallinna volikogu ja valitsus, lisas ta.

Feja Räim lisas, et ebaseaduslik majade tagastamine sai hoo sisse Mart Laari valitsusajal. «See on sajandi suurim majanduskuritegu. Tekkinud kahju suurus ulatub sadadesse miljonitesse,» ütles Räim.

Räim ütles, et ümberasujad läksid Eestist ära vabatahtlikult ja oma vara andsid nad üle samuti vabatahtlikult. Kogu oma vara, mida ümberasujad ei saanud kaasa võtta, deklareerisid lahkujad Eestis ja see kompenseeriti neile Saksamaal.

Ümberasujate arv ulatub üürnike ühenduse andmetel 20 000ni.

Ümberasujate nimekirjad ja toimikud on koos deklaratsioonidega arvel arhiivides, kuid varem ei lubatud üürnikel nendega tutvuda.

Suurimaks probleemiks on Räime sõnutsi kohtusüsteemi ükskõiksus.

Pärnu mnt 36/Roosikrantsi 23 majas elav üürnik Rita Loor suutis leida tõendusmaterjali, et maja on ebaseaduslikult tagastatud ja esitas halduskohtule kaebuse. Kaebust ei võetud vastu, sest maja tagastati juba neli aastat tagasi.

Samas on selgelt näha, et maja tagastati trammipiletit meenutava võltsvolituse alusel, rääkis Räim.

Räim lisas, et ümberasujate omaksed või esindajad võltsisid volitusi massiliselt.

Tallinna linna volikogu avalike suhete nõuniku Jakko Väli sõnul tuleb ebaseaduslik majade tagastamine kindlasti volikogu päevakorda ja koalitsioon asub eelnõu koostama.

Enne kolme nädalat ei juhtu midagi, lausus Väli, sest kõnealusel juhul tuleb põhjalikult uurida loo tausta ja tagamaid. Ta tunnistas, et tegemist on suure probleemiga, kus linnal lasub vastutus miljonite kroonide kadumise osas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing