12. mai 1998 kell 22:00

Vaikus enne messi asendus maitormiga

Vaikus enne tormi ehk arvutimessi polnudki sel aastal kuigi suur. Kokkuvõttes toodeti peaaegu sama palju arvuteid kui märtsis. Kohe pärast messi maikuu esimestel päevadel aga algas selle kevade suurim ostubuum.

Vaikusest arvutiturul aga on seoses arvutimessiga, mis igal kevadel Tallinnas toimub, siiski põhjust rääkida. Mess tähendab ju messisoodustusi, «meie boksis on odavam»-sooduspakkumisi ja uusi tooteid, mis vanematest paremad. Vanad asjad omakorda ilmutavad uute tulles odavnemistendentsi. Ükski majanduslikult mõtlev inimene ei hakka ilma karjuva vajaduseta enne ostma, kui sooduskampaaniad algavadarvutifirmad üksteist hinna alandamises üle trumpavad.

Microlinkist öeldi, et messiootus nende tootmist väga palju ei mõjutanud, vaid arvutitootmise number võis aprillis oodatust vähem kasvada. Eksport aga oli edukas, sest Läti ja Leedu ostjad peavad Microlinki juba «omaks» ja eelistavad teda tuntud välismaistele kaubamärkidele. Pealegi on siin toodetu ka soodsama hinnaga.

Kernel põhjendas väikest arvutitootmise langust Eesti tootjate seas sellega, et rohkem ostetakse sülearvuteid ja «nimega» arvuteid. Maailma suurnimed on teinud suuri hinnakärpimisi ja see on kärpinud ka kohaliku kauba turgu.

Astrodata täheldas suurt huvilangust arvutite ostmise vastu kahel messile eelnenud nädalal. Kuid mai alguses, pärast lepingute sõlmimist ja messitellimuste saamist on Eesti suurimate hulka kuuluval arvutitootjal alanud aasta kõige töömahukamaid perioode.

Tulemusi avaldavate firmade hulgast lahkus Osborne, firma esindaja Vello Nurmela põhjendas, et neil pole aprillikuu tulemusi kasulik avaldada. Avaldajate sekka tuli aga Tigma.

Aprillis jõudis Pentium II juba mitmel arvutitootjal MMX-protsessoritele arvuliselt kannule.

Hetkel kuum