• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ruhrgas aktiivne Ida- ja Põhja-Euroopas

  Eesti Gaasist kuulub Ruhrgasile praegu 15% ja Latvijas Gazest koos PreussenElektraga 22%. «Baltimaade gaasiettevõtetele pakume koostöös Vene Gazpromiga oma oskusteavet ja tehnikat,» ütles Ruhrgasi direktor Wilfried Czernie.
  Rootsis on Ruhrgasil 14,5% Vattenfalli tütarfirma Vattenfall Naturgas AB aktsiatest. Soomes ootavad sakslased suure huviga, milliseid tulemusi annab Venemaalt Soome kavandatava gaasijuhtme rentaablusuuring, ja valmistuvad ostma müüki tulevaid gaasifirma Gasum aktsiaid.
  Czernie sõnul on Ruhrgas väga huvitatud koostööst Põhja-Euroopa ning Kesk- ja Ida-Euroopa riikidega. Selle üks eesmärke on tagada edaspidi gaasi juurdesaamine. Ta peab täiesti võimalikuks, et Venemaalt ehitatakse gaasijuhe Soome ja Rootsi kaudu Kesk-Euroopasse ning Soomest ka Baltimaadesse.
  «Näen igal pool poliitilist valmisolekut Põhja- ja Ida-Euroopa gaasijuhtmestiku laiendamiseks. Põhiprobleemiks on väga suured investeeringud, mis küünivad miljarditesse,» lausus Ruhrgasi direktor.
  Saksa firma ei ole osanik üheski gaasijuhtmefirmas, kuid tal on pikaajalised gaasitarnelepingud. Nende lepingute kaudu finantseerib Ruhrgas muu hulgas Ida-Euroopa kaudu Kesk-Euroopasse rajatavat gaasijuhet.
  Lääne-Eurooas on gaas juba praegu tähtsuselt teine energiaallikas, mille osa on 21%. Järgmise 10--20 aasta jooksul loobutakse Lääne-Euroopas üha enam söe kasutamisest ja elektri tootmises peaks gaasi osa kahekordistuma.
  Gaasi kogutarbimus peaks kasvama praegusest 310 mln naftatonnile vastavast kogusest 480 miljonini. See suurendab gaasiimpordi väljastpoolt ELi nüüdselt 40 protsenilt 50 protsendile. Üha enam ehitatakse üle riigipiiride kulgevaid gaasijuhtmeid. 2010 toob Kesk-Euroopa Czernie prognoosi järgi tervelt 64% gaasist Venemaalt. KL-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.