23. juuli 1998 kell 22:00

Kas uus kapten Titanicule?

Jaapani jeeni kurss langes eile tasemeni 142,10 USD/JPY, mis on viimase kahe ja poole nädala madalaim kurss pärast reitinguagentuuri Moody's hoiatust reitingu võimalikust alandamisest.

Jeeni langus algas tegelikult juba varem, kui selgus, et täna valitava liberaaldemokraatliku partei juhiks ning seega ka automaatselt riigi peaministriks võib väga suure tõenäosusega saada endine välisminister Keizo Obuchi. Kuigi tema programmis on maksukärpeid 6000 miljardi ja avalike kulutuste vähendamisi 10 000 mld jeeni väärtuses, peetakse K. Obuchit konkurentidest vähem reformimeelseks. Financial Timesi andmetel võrreldakse peaministrikandidaati Titanicu uue kapteniga, st teda peetakse peaministriks, kes ei ole võimeline riiki praegusest kriisiseisundist välja viima. Obuchi majandusreformide kava on sisuliselt sama, mis oli endisel peaministril Ryutaro Hashimotol, enne kui viimane tagasi astus.

Dollar tugevnes ka Saksa marga suhtes, sest valuutaturud on ettevaatlikud pärast USA Föderaalreservi juhi Alan Greenspani antud inflatsiooniohu suurenemise hoiatusi kongressi ja senati rahanduskomisjonides peetud ettekannetes. Saksamaa inflatsiooni alanemine juulis 0,9 protsendini aga valuutakurssidele olulist mõju ei avaldanud. Juunis oli tarbijahinnaindeks (aastasel baasil) 1,1 protsenti. Saksamaa liidupank jättis kesksed intressimäärad muutmata.

Poola zlott tõusis teisipäeval ja kolmapäeval kõigi aegade kõrgemale tasemele vaatamata sellele, et keskpank ostis rahvusvaluutat esimesel päeval saja ja üleeile 60--80 mln dollari väärtuses.

Hetkel kuum