• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas käibemaksu tõstmisega saab põllumeest aidata?

  Ei usu, et see kõige parem viis on. Minu pärast pangu või sellele tubakale teine kroon otsa ja jätku käibemaks puutumata.
  Ise põllumajanduses töötades ütlen seda, et tuleks tegeleda sellega, et turud lahti saada ja anda soodsat krediiti põllumehele.
  Ma olen juba seda välja öelnud, et on haritud põllumehi ja on ka täiesti selliseid vendasid, kes ei ole loodudki ettevõtjaks. Aga kui saab soodsat krediiti -- vaat tõsised mehed hakkavad siis tööle. Võtavad suure riski. Isegi kasvõi tagatise vastu, ma vusserdan selle tagatise ka kuskilt välja. On vaja normaalse intressiga laenu.
  Vaevalt, et see aitab. Mina ei oska ka selle ikalduse kohta midagi kaasa rääkida. Ma küll ei tea, et mul ikaldunud oleks. Eks aasta on natuke raskem olnud kui tavaliselt, aga et midagi nahka päris läinud on, ei saa öelda.
  Käibemaksu tõstmisega kannatab terve riik, sh põllumehed. Kütus, energia -- kõik läheb kallimaks. Sisuliselt on see niimoodi, et me abistame iseennast. Selle poolt ma küll ei ole.
  Ma olen ise ka suitsumees, aga mul selle aktsiisi tõstmise vastu küll midagi ei ole. Euroopa maades maksab suitsupakk 5-6 korda rohkem kui meil. See on luksuskaup ja mõnukaup, selle eest võib võtta.
  Praegu on see aeg, kus põllumees müüb oma saaki. Reeglina ei maksa keegi meile alla 2-3kuulist tähtaega. Mina müün täna vilja ja kolme kuu pärast saan küll raha, aga ma pean selle kuu sees maksma riigile ära käibemaksu.
  See viib mind sellisesse raskesse olukorda, et ma pean kuskilt veel rohkem raha leidma, et see käibemaks ette maksta ja siis millalgi tagasi saada. Ta teeb asja isegi raskemaks. Nii võib enne kompensatsiooni pankrot tulla. Mul ei ole raha, aga ma pean nüüd seda veel rohkem kuskilt leidma, et maksta maksuametile. See ei ole küll eriti hea mõte.
  Samas on muidugi seis küll selline, et kui ma toetust kusagilt ei saa, on see mul viimane aasta.
  Ainuke asi, mis põllumeest aitab, on tollid. Kui me tahame rääkida, et oleme ühtses maailmamajanduses, st ka rahaturg ja kaubaturg, siis meie reeglid majandusele peaksid olema enam-vähem samad. Kõik maailma riigid kasutavad põllumajandussaaduste toormele tolle.
  Me ei saa astuda maailmamajandusest välja oma ultraliberaalse majanduspoliitikaga. Põllumeest aitab praeguses majandusolukorras oma majandusruumi kaitsmine, st tollid, turu reguleerimine, kvoodid, referentshindade kasutamine piiril, tolli parem töö.
  Katteallika probleem on minu arvates pseudoprobleem. Tururegulatsioonimehhanismist tuleb raha. Käibemaksu tõstmist otseselt ma ei poolda. Palgamaksud on meil nagunii kõrged, rahva ostujõud väheneb.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.