Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas käibemaksu tõstmisega saab põllumeest aidata?

  Ei usu, et see kõige parem viis on. Minu pärast pangu või sellele tubakale teine kroon otsa ja jätku käibemaks puutumata.
  Ise põllumajanduses töötades ütlen seda, et tuleks tegeleda sellega, et turud lahti saada ja anda soodsat krediiti põllumehele.
  Ma olen juba seda välja öelnud, et on haritud põllumehi ja on ka täiesti selliseid vendasid, kes ei ole loodudki ettevõtjaks. Aga kui saab soodsat krediiti -- vaat tõsised mehed hakkavad siis tööle. Võtavad suure riski. Isegi kasvõi tagatise vastu, ma vusserdan selle tagatise ka kuskilt välja. On vaja normaalse intressiga laenu.
  Vaevalt, et see aitab. Mina ei oska ka selle ikalduse kohta midagi kaasa rääkida. Ma küll ei tea, et mul ikaldunud oleks. Eks aasta on natuke raskem olnud kui tavaliselt, aga et midagi nahka päris läinud on, ei saa öelda.
  Käibemaksu tõstmisega kannatab terve riik, sh põllumehed. Kütus, energia -- kõik läheb kallimaks. Sisuliselt on see niimoodi, et me abistame iseennast. Selle poolt ma küll ei ole.
  Ma olen ise ka suitsumees, aga mul selle aktsiisi tõstmise vastu küll midagi ei ole. Euroopa maades maksab suitsupakk 5-6 korda rohkem kui meil. See on luksuskaup ja mõnukaup, selle eest võib võtta.
  Praegu on see aeg, kus põllumees müüb oma saaki. Reeglina ei maksa keegi meile alla 2-3kuulist tähtaega. Mina müün täna vilja ja kolme kuu pärast saan küll raha, aga ma pean selle kuu sees maksma riigile ära käibemaksu.
  See viib mind sellisesse raskesse olukorda, et ma pean kuskilt veel rohkem raha leidma, et see käibemaks ette maksta ja siis millalgi tagasi saada. Ta teeb asja isegi raskemaks. Nii võib enne kompensatsiooni pankrot tulla. Mul ei ole raha, aga ma pean nüüd seda veel rohkem kuskilt leidma, et maksta maksuametile. See ei ole küll eriti hea mõte.
  Samas on muidugi seis küll selline, et kui ma toetust kusagilt ei saa, on see mul viimane aasta.
  Ainuke asi, mis põllumeest aitab, on tollid. Kui me tahame rääkida, et oleme ühtses maailmamajanduses, st ka rahaturg ja kaubaturg, siis meie reeglid majandusele peaksid olema enam-vähem samad. Kõik maailma riigid kasutavad põllumajandussaaduste toormele tolle.
  Me ei saa astuda maailmamajandusest välja oma ultraliberaalse majanduspoliitikaga. Põllumeest aitab praeguses majandusolukorras oma majandusruumi kaitsmine, st tollid, turu reguleerimine, kvoodid, referentshindade kasutamine piiril, tolli parem töö.
  Katteallika probleem on minu arvates pseudoprobleem. Tururegulatsioonimehhanismist tuleb raha. Käibemaksu tõstmist otseselt ma ei poolda. Palgamaksud on meil nagunii kõrged, rahva ostujõud väheneb.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Ökonomist: kiire hinnatõus on hakanud tarbimist piirama
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Modera kasvatas poole aastaga müüki 60%
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Kriis Ühendkuningriigi valitsuses jätkub, pannes naela langema
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Läti taastab kohustusliku ajateenistuse
Läti plaanib seoses Venemaa põhjustatud pingetega taastada järk-järgult meestele kohustusliku kaitseväeteenistuse, teatas kaitseminister Artis Pabriks.
Läti plaanib seoses Venemaa põhjustatud pingetega taastada järk-järgult meestele kohustusliku kaitseväeteenistuse, teatas kaitseminister Artis Pabriks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.