15. oktoober 1998 kell 22:00

Kas käibemaksu tõstmisega saab põllumeest aidata?

Ei usu, et see kõige parem viis on. Minu pärast pangu või sellele tubakale teine kroon otsa ja jätku käibemaks puutumata.

Ise põllumajanduses töötades ütlen seda, et tuleks tegeleda sellega, et turud lahti saada ja anda soodsat krediiti põllumehele.

Ma olen juba seda välja öelnud, et on haritud põllumehi ja on ka täiesti selliseid vendasid, kes ei ole loodudki ettevõtjaks. Aga kui saab soodsat krediiti -- vaat tõsised mehed hakkavad siis tööle. Võtavad suure riski. Isegi kasvõi tagatise vastu, ma vusserdan selle tagatise ka kuskilt välja. On vaja normaalse intressiga laenu.

Vaevalt, et see aitab. Mina ei oska ka selle ikalduse kohta midagi kaasa rääkida. Ma küll ei tea, et mul ikaldunud oleks. Eks aasta on natuke raskem olnud kui tavaliselt, aga et midagi nahka päris läinud on, ei saa öelda.

Käibemaksu tõstmisega kannatab terve riik, sh põllumehed. Kütus, energia -- kõik läheb kallimaks. Sisuliselt on see niimoodi, et me abistame iseennast. Selle poolt ma küll ei ole.

Ma olen ise ka suitsumees, aga mul selle aktsiisi tõstmise vastu küll midagi ei ole. Euroopa maades maksab suitsupakk 5-6 korda rohkem kui meil. See on luksuskaup ja mõnukaup, selle eest võib võtta.

Praegu on see aeg, kus põllumees müüb oma saaki. Reeglina ei maksa keegi meile alla 2-3kuulist tähtaega. Mina müün täna vilja ja kolme kuu pärast saan küll raha, aga ma pean selle kuu sees maksma riigile ära käibemaksu.

See viib mind sellisesse raskesse olukorda, et ma pean kuskilt veel rohkem raha leidma, et see käibemaks ette maksta ja siis millalgi tagasi saada. Ta teeb asja isegi raskemaks. Nii võib enne kompensatsiooni pankrot tulla. Mul ei ole raha, aga ma pean nüüd seda veel rohkem kuskilt leidma, et maksta maksuametile. See ei ole küll eriti hea mõte.

Samas on muidugi seis küll selline, et kui ma toetust kusagilt ei saa, on see mul viimane aasta.

Ainuke asi, mis põllumeest aitab, on tollid. Kui me tahame rääkida, et oleme ühtses maailmamajanduses, st ka rahaturg ja kaubaturg, siis meie reeglid majandusele peaksid olema enam-vähem samad. Kõik maailma riigid kasutavad põllumajandussaaduste toormele tolle.

Me ei saa astuda maailmamajandusest välja oma ultraliberaalse majanduspoliitikaga. Põllumeest aitab praeguses majandusolukorras oma majandusruumi kaitsmine, st tollid, turu reguleerimine, kvoodid, referentshindade kasutamine piiril, tolli parem töö.

Katteallika probleem on minu arvates pseudoprobleem. Tururegulatsioonimehhanismist tuleb raha. Käibemaksu tõstmist otseselt ma ei poolda. Palgamaksud on meil nagunii kõrged, rahva ostujõud väheneb.

Hetkel kuum