26. oktoober 1998 kell 22:00

Euroopa keskpank poliitikute surve all

Dollari kurss tõusis Saksa marga suhtes pärast kahepäevast langust, sest Euroopa Liidu juhid teatasid üleskutsest alandada keskpankade intressimäärasid.

Selline avaldus tekitab tegelikult väga tõsiseid küsimusi -- kui sõltumatu on Euroopa keskpank ja kas ta suudab vastu panna Euroopa Liidu vasakpoolsete valitsuste survele kehtestada senisest pehmem monetaarpoliitika.

Saksamaa liidupanga nõukogu liige Hans-Jürgen Köbnick teatas riigijuhtidele vastuseks, et intresside alandamine riigipanga poolt pole sel aastal tõenäoline ega vajalik.

Euroopa keskpanga ametnikud hoiatasid poliitikuid, et uuele valuutale võib inflatsioon niigi tugevat survet avaldada ja keskpangal tuleb hiljem intresse tõsta. Analüütikud pakuvad intresside tõstmise ajaks uue aasta esimest või teist kvartalit. Samas võib Euroopa keskpank mõjutada kõrgema intressitasemega Euroopa rahaliidu liikmeid, eriti Itaaliat, Iirimaad, Portugali ja Hispaaniat, oma intresse langetama veel enne käesoleva aasta lõppu.

Eile õhtuks oli dollari kurss langenud päeva kõrgeimalt tasemelt 1,6555 margalt (13,2444 kr) 1,6548-le ( 13,2384 kroonile).

Hetkel kuum