1. november 1998 kell 22:00

USA üllatas suure majanduskasvuga

Kui Eestis avaldati reedel teise kvartali sisemajanduse kogutoodangu näitajad, siis Ameerika Ühendriikides avaldati juba kolmanda kvartali omad. Mõlema riigi kohta on analüütikud rääkinud majanduskasvu aeglustumisest või isegi kriisist. SKT näitajad räägivad esalgu midagi muud. Kui Eesti number oli enam-vähem ootuspärane, siis Ühendriigid üllatasid 3,3protsendilise majanduskasvuga. Uudisteagentuuride eelneva küsitluse järgi prognoosisid analüütikud 2,2protsendilist juurdekasvu.

Head majandusnäitajad aitasid dollari kursil tõusta 1,6588 DEMi (13,2704 krooni) tasemele. Ühendriikide valuuta sai toetust ka juhtivate tööstusriikide (G7) koosolekult, kus lubati käivitada uus fond majandusraskustesse sattunud riikide abistamiseks. Tööstusriikide teine oluline ettepanek oli seaduste reformimine, et tugevdada järelevalvet riskifondide üle ja saavutada nende tegevuses suurem läbipaistvus. Taolised meetmed tugevdavad usaldust väärtpaberiturul ning seega lõpptulemusena toetavad ka dollarit, sest maailma suurim väärtpaberiturg asub Ameerika Ühendriikides.

Briti nael langes reedel DEMi suhtes viimase 7,5 kuu madalaimale tasemele.

Hetkel kuum