• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Enne koopiamasina ostu täpsusta oma vajadusi

  Uue koopiamasina ostmisel on inimesel abiks vaid teadmised, et tal on töökohal seda või teist marki koopiamasin ja et raha selle ostuks on mingi hulk ning masin peaks kopeerima, skaneerima ja printima võimalikult odavalt.
  Koopiamasinate hinnad algavad vähem kui 6000 kroonist ning ulatuvad sadade tuhandete kroonideni. Personaalsete koopiamasinate puhul räägitakse hindadest kuni 25 000 krooni. Nendel aparaatidel vahet teha on tavatarbijal üsna raske. Milliste kriteeriumite järgi otsida enda vajadustele optimaalne lahendus?
  Ostusooviga ärisse minejat ootab ees rida küsimusi, millele kohe vastust leida on raske: koopiamasina hind, millise formaadiga koopiaid on vaja, koopiate arv kuus, koopiate arv minutis, kulumaterjalide hinnad, kas osta kaasaskantav masin või mitte, koopiamasina lisavõimalused jne.
  Paljudel juhtudel ei tea ostja küsidagi, mis on seadme koopia omahind, kas masin on kassetiga (kus tooner ja ilmutustrummel asuvad ühes sõlmes) või eraldi vahetatava ilmutustrumliga, kui pikk on garantii ja kas garantii antakse ka pärast ilmutustrumli vahetust, kas koopia omahind arvestab vaid tahma hinda, kas ilmutustrumli hinnas on selle vahetus, millised on hooldus- ja remonditingimused ning kui operatiivne on varustamine kulumaterjalidega. Ühesõnaga -- millised on tegelikud kulutused koopiamasinale.
  Kui ostjal on soov osta kaasaskantav mudel, siis need masinad on enamasti vahetatava sõlmega ja oma kompaktsete mõõtmete kohaselt ka väikesed ning aeglased, tehes kolm kuni viis koopiat minutis. Garantiiaeg on sellel tavaliselt kuni üks aasta. Arvestama peab ka suhteliselt kõrge koopia omahinnaga. Oluline näitaja on ka soovitatud koopiate arv kuus, mis näitab teisest küljest ka koopiamasina vastupidavust.
  Personaalsete paljundusmasinate standardiks on 10--14 lehekülge minutis.
  Mitmed tootjafirmad võimaldavad tooneri (tahma) vahetust teha eraldi sisseasetatava purgiga (pinaliga).
  Soovitatav on küsida, kas tooner kasutatakse neis seadmetes lõplikult ära. Siis ei teki koopiamasinas jääktooneri hulka, mis ilmutustrumli kõrvale kogutuna hakkaks kulutama trumlit. Tagajärjeks on ilmutustrumlile tekkivad jooned ja kulumisjäljed, halveneb koopia kvaliteet ning peagi on käes trumli vahetuse aeg.
  Tarbija jaoks on kõige soodsam viis säästa see, kui müügifirma annab garantii pärast iga ilmutustrumli vahetust, näiteks mingi koopiate arvu. Nii saab tarbija olla kindel, et isegi viiendal aastal vahetataval ilmutustrumlil on garantii näiteks järgnevad 30 000 koopiat.
  Kui ostjat huvitavad paljundusmasina lisavõimalused, siis peab tarbija arvestama, et kõik juurde pandavad lisad tõstavad seadme hinda. Lisavõimaluste juures peaks kindlasti huvi tundma kasutusmugavuse vastu.
  Dokumendisöötja 50 lehele või eraldi kõrvaltsöötmisalus 30--50 lehele on kindlasti mugav lisa. Seda eelkõige siis, kui on vaja lihtsamat kahepoolset kopeerimist, paljundamist kiledele või paksematele paberitele.
  Müügifirmast on kasulik järele küsida, kas koopiamasin võimaldab kahepoolset kopeerimist.
  Kvaliteetne ja õigesti valitud koopiamasin peaks vastu pidama vähemalt kümme aastat.
  Autor: Toivo Varjas
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Valitsus võttis vastu eelnõu, kuhu on riigifirma arust sisse kirjutatud huvide konflikt
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.
Valitsus kiitis heaks ehitusseadustiku ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu, mille järgi saab riik ise meretuuleparkide ja kalakasvatuste hoonestuslubasid algatada ja läbi viia ning seejärel panna enampakkumisele.