• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sõjaline hoop Iraagile

  Kolmapäeva õhtul kerkis hind järsult, kui Iraagi suursaadik ÜROs Nizar Hamdoon teatas, et Iraagi naftatarned katkevad, kui Ühendriigid ründavad Bagdadi sõjalisi objekte. ÜROga sõlmitud kokkuleppe kohaselt võib Iraak vedada välja 1,8 miljonit barrelit naftat päevas.
  Diilerid arvavad siiski, et Iraagi tarned jätkuvad ja Iraagi-vastased rünnakud jäävad lühiajalisteks, sest ei usu, et lääneriigid jätkavad Bagdadi pommitamist moslemi püha kuu ramadani ajal.
  Nafta hind on terve nädala vaikselt, kuid visalt tõusnud ning on praegu 10% kõrgem kui 7. detsembril, mil naftabarrel maksis 9,26 dollarit. Naftabarreli hind läks tugevale tõusule juba kolmapäeval New Yorgi naftabörsil, kerkides Iraagi-vastaste rünnakute ootuses 0,83 dollari võrra ja oli 12,38 dollarit.
  Brenti jaanuarilepingute hind Londonis kerkis 11,17 ja veebruarilepingute hind 11,30 dollarini barrel. Kuid juba eile ennelõunal hakkas hind taas langema: jaanuarilepingute hind oli 10,85 dollarit ja veebruari-
  lepingute hind 10,97 dollarit barrel.
  Naftaturud hoiavad silma peal ka eile alanud Saudi Araabia, Venezuela ning Mehhiko Madridi kohtumisel, kus arutatakse nafta hinna tõstmise võimalusi.
  New Yorgi analüütikud rõhutavad, et USA Valge Maja presidendiprobleemid ja Iraagi kriis avaldavad turgudele väiksemat mõju kui Dow Jonesi indeksisse kuuluvate firmade kasumiprognoosi vähenemine neljandas kvartalis ning USA majanduskasvu üldine aeglustumine. Kuid nad juhivad tähelepanu Clintoni afääri ja Iraagi sündmuste tihedale seosele, sest endale esitatavate süüdistuste hääletamise eel kongressi alamkojas, mis Iraagi-probleemi pingestumise tõttu nõustus hääletust edasi lükkama, tahab president näidata oma otsustavat tegutsemist. Samas viitavad vaatlejad jälle sellele, et halvatud sisepoliitika ei lase USA-l ajada piisavalt jõulist välispoliitikat.
  ÜRO julgeolekunõukogu viiest alalisest liikmest kolm: Venemaa, Prantsusmaa ja Hiina mõistsid kahe ülejäänud alalise liikme USA ja Suurbritannia Iraagi-vastase sõjalise löögi karmilt hukka.
  Venemaa presidendi Boriss Jeltsini sõnul rikub rünnak jõhkralt ÜRO põhikirja ja võib tuua Lähis-Idale dramaatilisi tagajärgi. Peaminister Primakov nõudis julgeolekunõukogu kiiret kokkukutsumist. Kremli ametiisiku sõnul lükkab see USA samm määramata ajaks edasi Start-2 leppe ratifitseerimise Venemaa riigiduumas.
  USA ja Briti rünnakut taunisid järsult ka Prantsusmaa ja Hiina. Hiina välisministeerium nõudis USA-lt Iraagi-vastaste sõjaliste aktsioonide kohest lõpetamist. Prantsusmaa avaldas kartust sõjalise konflikti laienemise võimaluse pärast.
  Saksamaa kantsler Gerhard Schröder avaldas aga sõjalisele löögile toetust, märkides, et see on õppetund Iraagi liidrile Saddam Husseinile, kes keeldus koostööst ÜRO relvainspektoritega. Toetaval seisukohal oli ka Jaapani peaminister Keizo Obuchi, kelle sõnul on Iraagil aeg mõista, et tema käsutuses olevad massihävitus-
  relvad seavad ohtu ülemaailmse rahu.
  Autor: REUTERS
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.