• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kui ostate vargakindla luku, tuleb varga eest hoida ka võtit

  Vargakindluse osas on suur vahe, kas välisuksel kasutatakse 5 plaadi/tihvtiga odavamat ja nõrgukest või 7tihvtise südamikuga kallist ja tugevat turvalukku. Valik peaks lähtuma koduse vara hindamisest.
  Välisukse lukku ostes tuleb jälgida, et lukk oleks turvalukk ning kindlasti turvasüdamikuga. Turvasüdamikud on mitmete puurimiskaitsetega ning kinnitatud läbi ukse turvapoltidega, mis annavad lõhkumisel märgatava tugevusvaru.
  Turvasüdamikel on seespool puurimiskindlad kaitsekorgid, mis ei lase südamikke ilma võtmeteta maha keerata ja niimoodi lukku avada.
  Nn Ameerika lukukontseptsioonis on lukustus- ja lingimehhanism koos, lukusüdamik asub lingi sees. Seda tüüpi lukustust peetakse asjatundjate hinnangul suhteliselt kergelt lõhutavaks.
  Europrofiil-, nn Vasara südamiku kujuga lukkude nõrgaks kohaks peetakse välimise ja sisemise südamiku omavahelist ühendust. Nad on ühes tükis ning ühenduskoht on suhteliselt ahtake.
  Vastupidavaimaks peetakse Skandinaavia kontseptsiooni järgi valmistatud lukke, kus välimine ja sisemine südamik on eraldi ning kinnitatud ust läbivate poltidega.
  Loomulikult peab välisukse lukkudest vähemalt üks olema mõlemalt poolt võtmega avatav ja suletav, seda eriti esimeste ja viimaste korruste elanikel, aga ka läbivate rõdudega majades. Siis ei saa akna või rõdu kaudu tuppa tunginud varas sealt teie varaga ukse kaudu lahkuda.
  Tegelikult tuleneb kahe luku nõue uksel enam ohutuse nõudest kui turvalisusest. Nimelt ei pea korralik lukustus ainult kaitsma sissetungija vastu, vaid võimaldama inimesel ka ellu jääda, kui kodus on näiteks tulekahju.
  Arenenud riikide kindlustused nõuavad välisuksel kaht lukku. Üks peab olema nn väändenupuga ehk avatav seestpoolt ilma võtmeteta ja võimaldama kiiresti väljuda. Teine peab olema turvalukk, ehk avatav/suletav mõlemalt poolt ainult võtmega.
  Erandiks on lukud, kus mõlemad funktsioonid koos. Selliseid lukke aktsepteerivad kindlustusseltsid ka üksi. Ükski iselukustuv lukk (nn snepperlukk) või pealepandav lukk ei ole turvalukk.
  Võti on väärisese nagu krediitkaartki. Seda ei tohi anda võõraste kätte, jätta üleriiete taskusse või visata lauale.
  Taskust on vargal võtit lihtne võtta ning koopia tegemise järel tagasi panna. On samuti selliseid kogenud sulisid, kes on võimelised võtmele vaadates hammaste kõrguse meelde jätma ning koopiaid tegema.
  Suuremat turvalisust nõudvates kohtades, kus soovitakse vältida võtmekoopiate sattumist võõrastesse kätesse, on soovitatav kasutada suurendatud turvalisuse nõuetele vastavaid lukusüdamikke. Selliste lukkude võtmetoorikud on patenteeritud ja registreeritud. Lukuga tuleb kaasa tunnuskaart ning ainult selle alusel on võimalik tellida lisavõtmeid. Selliseid lukusüdamikke on soovitatav kasutada kontorites, väljaüüritavates korterites jne.
  Kallitele importlukkudele on soovitatav tellida lisavõtmeid originaaltoorikutest, võtmel oleva firmamärgi järgi ning valmistada lukupoodides asuvatel originaalpinkidel. Viletsast materjalist tehtud lisavõtmed võivad lühendada lukusüdamiku eluiga.
  Unustada ei maksaks ka luku õlitamise vajadust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaja Kallas ja Jüri Ratas pole turteltuvid. Ja seda pole vajagi
Mänguplaan peab olema, olgu või halb, ütlevad maletajad. Valitsuse plaan järsult tõusnud energiahindade leevendamise küsimuses on kaugel täiuslikkusest, küllap kohati lausa probleemne. Ent Äripäev tunnustab juhtkirjas valitsuserakondi kokkuleppele jõudmise eest.
Mänguplaan peab olema, olgu või halb, ütlevad maletajad. Valitsuse plaan järsult tõusnud energiahindade leevendamise küsimuses on kaugel täiuslikkusest, küllap kohati lausa probleemne. Ent Äripäev tunnustab juhtkirjas valitsuserakondi kokkuleppele jõudmise eest.
Euroopa aktsiaturge tabas järjekordne järsk langus
Euroopa aktsiaturud on järginud USA ja Aasia eeskuju ning on täna küllaltki järsult kukkunud, sest investorid muretsevad jätkuvalt rahapoliitika karmistamise ja nõrkade majandusandmete pärast, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on järginud USA ja Aasia eeskuju ning on täna küllaltki järsult kukkunud, sest investorid muretsevad jätkuvalt rahapoliitika karmistamise ja nõrkade majandusandmete pärast, vahendab Reuters.
USA süüdistab Valgevene ametnikke piraatluses seoses Ryanairi lennuki intsidendiga
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.
USA ametivõimud on esitanud neljale Valgevene valitsusametnikule lennukipiraatluse süüdistuse, kuna nad sundisid eelmisel aastal Leetu suundunud Ryanairi lendu maanduma Minskis, et arreteerida juhtiv opositsiooniaktivist.
Kinnisvaraturg tegi viimases kvartalis rekordi
Eelmise aasta viimases kvartalis tehti kinnisvaraga ostu-müügitehingut rekordilise koguväärtusega 1,64 miljardit eurot, näitavad maa-ameti andmed.
Eelmise aasta viimases kvartalis tehti kinnisvaraga ostu-müügitehingut rekordilise koguväärtusega 1,64 miljardit eurot, näitavad maa-ameti andmed.