Reuters/Scanpix • 8. veebruar 1999
Jaga lugu:

EL otsib kompromissi

Ministrid peavad ületama 15 riigi sügavad vastuolud bloki 85 miljardi eurose eelarve kujundamise küsimuses. Nad on ajahädas, sest kokkulepe peab sündima enne ELi märtsikuist tippkohtumist, vastasel korral lükkub bloki laienemine ELi eesistujamaa Saksamaa väitel edasi.

ELi rikkaimad riigid tahavad külmutada kulutused praegusel tasemel aastani 2006, vaesemad riigid aga kardavad, et kui kulutusi ei suurendata, läheb põhiline osa seni neile tulnud toetusrahast Ida-Euroopa kandidaatriikidele. Euroopa komisjoni ettepanek on, et eelarve suureneks1999. a 85 miljardi euro tasemest aastatel 2000--2006 2,5% aastas, mis tähendaks eelarve kasvu 101 miljardi euroni.

Rikkamad riigid Saksamaa, Austria, Rootsi ja Holland on seisukohal, et maksavad ühiseelarvesse liiga palju. Nemad soovitavad eelarve külmutamist ja maksete järkjärgulist vähendamist. Samuti soovivad nad, et teised jõukamad liikmesriigid -- Prantsusmaa, Suurbritannia, Taani ja Belgia -- annaksid edaspidi eelarvesse suurema panuse.

Eilsed kõnelused keskendusid kahele suuremale kulugrupile -- põllumajandustoetustele ja arenguabile, mille arvele langeb üle 80 protsendi ELi eelarvest. Võib öelda, et riikide seisukohtades on toimunud juba olulisi muutusi.

Näiteks Prantsusmaa, mis on oluline põllumajandusriik, on nõus kärpima otsetoetusi teraviljakasvatajatele pärast 2001. aastat 3% aastas ja teistele talunikele 1% aastas. Erandiks on ainult väiketalunikud.

Kõige radikaalsem on Suurbritannia, kes soovitab kärpida kõiki otsetoetusi 4% aastas, ja osaga neist alustada juba tuleval aastal.

Jäiga hoiaku võttis kohtumisel Itaalia rahandusminister Carlo Azeglio Ciampi, kes teatas, et Itaalia soovib aastail 2000--2006 põllumajanduskulude säilitamist umbes praegusel tasemel. Tema sõnul tuleks enne põllumajanduspoliitika reforme läbi viia ülemaailmne reform, mis hõlmaks põllumajanduse kõiki valdkondi, kaasa arvatud piimatootmine.

Autor: REUTERS

Jaga lugu:
Hetkel kuum