Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  EL otsib kompromissi

  Ministrid peavad ületama 15 riigi sügavad vastuolud bloki 85 miljardi eurose eelarve kujundamise küsimuses. Nad on ajahädas, sest kokkulepe peab sündima enne ELi märtsikuist tippkohtumist, vastasel korral lükkub bloki laienemine ELi eesistujamaa Saksamaa väitel edasi.
  ELi rikkaimad riigid tahavad külmutada kulutused praegusel tasemel aastani 2006, vaesemad riigid aga kardavad, et kui kulutusi ei suurendata, läheb põhiline osa seni neile tulnud toetusrahast Ida-Euroopa kandidaatriikidele. Euroopa komisjoni ettepanek on, et eelarve suureneks1999. a 85 miljardi euro tasemest aastatel 2000--2006 2,5% aastas, mis tähendaks eelarve kasvu 101 miljardi euroni.
  Rikkamad riigid Saksamaa, Austria, Rootsi ja Holland on seisukohal, et maksavad ühiseelarvesse liiga palju. Nemad soovitavad eelarve külmutamist ja maksete järkjärgulist vähendamist. Samuti soovivad nad, et teised jõukamad liikmesriigid -- Prantsusmaa, Suurbritannia, Taani ja Belgia -- annaksid edaspidi eelarvesse suurema panuse.
  Eilsed kõnelused keskendusid kahele suuremale kulugrupile -- põllumajandustoetustele ja arenguabile, mille arvele langeb üle 80 protsendi ELi eelarvest. Võib öelda, et riikide seisukohtades on toimunud juba olulisi muutusi.
  Näiteks Prantsusmaa, mis on oluline põllumajandusriik, on nõus kärpima otsetoetusi teraviljakasvatajatele pärast 2001. aastat 3% aastas ja teistele talunikele 1% aastas. Erandiks on ainult väiketalunikud.
  Kõige radikaalsem on Suurbritannia, kes soovitab kärpida kõiki otsetoetusi 4% aastas, ja osaga neist alustada juba tuleval aastal.
  Jäiga hoiaku võttis kohtumisel Itaalia rahandusminister Carlo Azeglio Ciampi, kes teatas, et Itaalia soovib aastail 2000--2006 põllumajanduskulude säilitamist umbes praegusel tasemel. Tema sõnul tuleks enne põllumajanduspoliitika reforme läbi viia ülemaailmne reform, mis hõlmaks põllumajanduse kõiki valdkondi, kaasa arvatud piimatootmine.
  Autor: REUTERS
 • Hetkel kuum
Enn Listra: vanasse jõkke astuda ei saa. Ega tohi
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Soovitused Rootsist: kuus tehnoloogiafirma aktsiat, mis pärast krahhi üles korjata
Tehnoloogiafirmade aktsiad kannatasid ära raske aasta ja on nüüd hakanud uuesti tuult tiibadesse võtma. Praegu pole veel hilja mõni aktsia osta ja kõrge lend kaasa teha.
Tehnoloogiafirmade aktsiad kannatasid ära raske aasta ja on nüüd hakanud uuesti tuult tiibadesse võtma. Praegu pole veel hilja mõni aktsia osta ja kõrge lend kaasa teha.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Troopikasaarel tõusis sibula hind röögatult kõrgele
Filipiinidel on sibula kilo hind tõusnud 700 peesoni (ligi 12 eurot), mis on rohkem kui sealne päevane miinimumtöötasu.
Filipiinidel on sibula kilo hind tõusnud 700 peesoni (ligi 12 eurot), mis on rohkem kui sealne päevane miinimumtöötasu.

Olulisemad uudised

Odavlennufirma Flybe läks teistkordselt põhja
Varem Londoni börsil noteeritud odavlennufirma Flybe läks kolme aasta jooksul juba teist korda kohtu otsusega haldurite kätte ja selle operatsioonid peatati.
Varem Londoni börsil noteeritud odavlennufirma Flybe läks kolme aasta jooksul juba teist korda kohtu otsusega haldurite kätte ja selle operatsioonid peatati.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.