Kristina Traks • 4. märts 1999 kell 22:00

Valimisreklaam maha

«Ei usu, et valimisreklaam pühapäeval täiesti kadunud on,» ütleb Nõmme linnaosa valitsuse haldussekretär Leevi Laever. «Reklaamifirmad jõuavad ilmselt reklaami ära koristada, need, kes ise kleepisid, aga mitte.»

«Mina valimisseadusest küll seda kohta ei leidnud, mis ütleks, et igasugune valimisreklaam valimise päeval keelatud on,» nendib Tallinna üle 1000 valimisplakati üles seadnud ASi Expoplakat direktor Andres Paluste. «Valimisseadus ütleb, et agitatsioon valimiste ruumis on keelatud.»

Vaatamata mitmetimõistetavusele lubab Paluste, et pühapäevaks kella kaheksaks on Expoplakat oma kleebitud plakatid maha võtnud. Kas aga iga plank reklaamist puhtaks saab, seda Paluste ei usu.

Kahesajas Tallinna bussipeatuses reklaami paigaldanud AS Unicom hakkab müügijuht Ragnar Toompere sõnul peatustest valimisreklaame maha võtma laupäeva õhtul ja loodab pühapäeva hommikuks tööga valmis saada.

Tallinna trammi ja trollibussikoondise nõunik Tiit Kivikas arvab, et tema ja veel kolme keskerakondlase nimed Tallinna ühissõidukite piletite tagaküljel polegi valimisreklaam. «Seal on ju ainult meie nimed, mitte hüüdlause: valige meid,» põhjendab Kivikas.

Kui valimiste päevaks pole valimisreklaam maha võetud, võib politsei või kohalik omavalitsus määrata rahatrahvi kuni kahekümne päevapalga ehk 820 krooni ulatuses.

Kas trahv tehakse erakonnale, inimesele, kes on pildi peal või reklaami üleskleepinud firmale, ei osatud valimiskomisjonist öelda.

«Kui trahv määratakse kogu kampaaniale, siis see küll ei mõjuta reklaame maha võtma,» arvab Toompere.

Hetkel kuum