Inno Tähismaa • 22. märts 1999 kell 22:00

Ühispank paneb U-pangandusse 16 mln krooni

Ühispank paigaldab täna-homme uued nn U-panga kioskid suurematesse kaubamajadesse Kuressaares ja Pärnus. Enne seda pani Ühispank sarnased minikontorid Tallinna supermarketitesse, kus nad juba töötavad. Kokku on Ühispangal kavas avada Eesti suuremate linnade suuremates toidupoodides 22 elektroonset pangakontorit. Ühispanga uude peahoonesse Tallinnas tuleb 23. elektroonne pangakontor.

Üks U-panga kiosk maksab Ühispanga andmetel 600 000 --700 000 krooni. Sellest 90 protsenti on seadmete hind ja ülejäänu moodustavad ehitus- ja sidekulud.

U-panga kontori metallist ja plastmassist osad on valmistatud Eestis ASis Disekt. Elektroonika pärineb Itaalia firmalt Olivetti ja Saksa firmalt Siemens-Nixdorf.

Ühispanga peamisel konkurendi Hansapanga virtuaalpanganduse projektijuht Timo Mitt ütles, et tervitab Ühispanga töötajate tegevust, kuna see suurendab inimeste huvi elektronpanganduse vastu. Tema sõnul peatas Hansapank oma Hansa-24 projekti, kuna see oli kulukas ja kliendid ei harjunud masinatega suhtlema. Hansapank on Miti sõnul loomas uut I-kioskite võrku, kus klient suhtleb pangaga Interneti kaudu. Üks I-kioski terminaal maksab tema sõnul ligi 200 000 krooni.

Ühispanga U-panga idee on pärit USA Wells Fargo pangalt, mis on üks maailma efektiivsemaid panku.

U-panga projektijuht Erik Sakkov ütles, et Eesti analoog erineb USA omast liigendatuse poolest. Ühispanga U-pank koosneb eri moodulitest, mis võimaldab teda Lego-konstruktori sarnaselt ümber tõsta. U-pank ei võta ruumi rohkem kui 6 ruutmeetrit.

Sakkovi sõnul näeb Ühispank, et elektronpanganduse jaoks ei pea rajama eraldi paviljoni, vaid piisab tavalisest poekeskkonnast. Kui U-pangad end kaubamajades õigustavad ja kliendid harjuvad, kaotab Ühispank tulevikus samas piirkonnas tavalised pangakontorid.

Töö U-panga väljatöötamise kallal algas 1997. aasta novembris. Siis alustas selle projekteerimist Mai Sheini arhitektibüroo arhitekt Jaan Tiidemann koos kolleegi Mai Sheini ja disainer Arvo Pärensoniga.

Tiidemanni sõnul sai projekt valmis juba aasta tagasi, ent kontorite lõplik teostus viibis, kuna aparaadid ei jõudnud Itaaliast varem kohale.

Tiidemann ütles, et pangakontori must värv on küll sünge, ent väljendab jõulisust ja kindlust. Tema sõnul peaks pangakontorid tulevikus muutuma järjest pisemaks, ideaalis tavalise lauaarvuti suurusteks, kuna telefoni ja sularahaautomaati enam ei vajata.

Hetkel kuum