Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sponsorid ootavad vastuteeneid

  Summad, mis ettevõtjad erakondadele valimisteks eraldavad, annavad võimaluse otsida raha ja võimu hämaraid seoseid. Samas nendivad nii poliitikud kui ärimehed, et käsi-peseb-kätt-stiilis tehinguid on palju kavalam sõlmida valimistevahelisel ajal, sest neid summasid pole vaja mingisse aruandesse toppida ja avalikustada.
  Värskeimad valimisrahadega seotud skandaalid on teede- ja sideminister Toivo Jürgensoni soov vabastada ametist Tallinna Sadama juht Enn Sarap ja Mart Laari valitsuse otsus panna odavalt müüki kütuseterminal Miidurannas. Tekib kahtlus, kas mitte Isamaaliit ei püüa vastu võtta kütuseärimeestele Aadu Luukasele ja Endel Siffile kasulikke otsuseid. Siff ja Luukas toetasid Isamaaliitu kokku 600 000 krooniga.
  Luukas on nördinud, et teda arvatakse tegelevat nii läbinähtavate ja labaste tehingutega. «Sellist vorstikauplemist poliitikute ja ettevõtjate vahel ei käi ja minu isikuga pole mõtet mingeid selliseid tehinguid seostada,» kinnitab Luukas, kes peale Isamaaliidu toetas Koonderakonda 200 000, Keskerakonda 100 000 ja Mõõdukaid 100 000 krooniga.
  «Toetasin erakondi, kelle programmid toetavad ettevõtlust,» selgitab Luukas.
  Raha ja teenete seostamine on juba sundinud Saku õlletehast avalikult erakondade rahastamisest loobuma. Nii ajakirjanikud kui poliitikud kippusid Isamaaliidu õlleaktsiiside ühtlustamise kampaania taga nägema õlletehase toetust. Ettevõtte juht Cardo Remmel vandus pärast seda, et ei toeta enam kunagi ühtegi erakonda.
  Isamaaliidu finantsdirektor Heiki Kivimaa väidab, et suhtles isiklikult kõigi erakonna sponsoritega ja keegi pole midagi nõudnud. «Ma ei kujuta ka ette, kuidas on võimalik kolmest erakonnast koosnevas valitsuses ühe erakonna sponsorite soove ellu viia,» nendib Kivimaa.
  Eelmises valitsuskoalitsioonis osalenud Maarahva erakonna fraktsiooni liige Tiit Tammsaar on lahkelt nõus erakondade ja ettevõtjate seost selgitama. «Seal pole midagi keerulist, tuleb lihtsalt jõuda kokkuleppele, et meie aitame teid ja teie jälle meid,» ütleb Tammsaar, lisades, et tegu on puhta loogikaga, mitte isiklikult kogetuga.
  «Meie ei teadnud kunagi, mis on Koonderakonna ühe või teise otsuse taga, sest meid ei võetud tõsiste partneritena,» sõnab ta.
  Tammsaare arvates tegi rahamaailm seekordsete valimistega ilmse sammu poliitikas võimu haaramiseks, eriti kui jälgida Tallinna Sadamas toimuvat. Meenutades praeguste valitsusparteide opositsioonisolekuaegset veendumust, et Koonderakonna ja Maarahva ühendus on läbinisti äraostetud ja korrumpeerunud, nendib Tammsaar, et taas on jõutud eestlaste hea kombeni, kus pada sõimab katelt.
  Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi märgib, et Isamaaliit on vähemalt seni sponsorküsimustes nii põhimõttekindel olnud, et on hämmastav, et neile üldse keegi raha andis. «Erakonna unelmate sponsor oleks selline, kes ütleks, et me ei taha mingeid oma probleeme teie abil lahendada, teie vaated lihtsalt meeldivad meile,» lausub Ligi. «Paraku on selliseid ettevõtjaid, kes ootavad oma raha eest ka teeneid.»
  Unelmate sponsorile sarnaselt käitus Ligi sõnul Reformierakonnale 360 000 krooni andnud USA kodanik Morgan Hammerbeck.
  Reeglina esitavad rahastajad avalikkusele ühe või teise erakonna toetamise kohta sellise põhjenduse, et nende hinnangul on selle partei toetamine kõige kasulikum Eesti arengule. Suurima toetussumma 500 000 krooni Isamaaliidule andnud Magnum Grupi juhatuse liige Margus Linnamäe lisab, et kuna ta on erakonna liige, ei tasu rahasumma suuruses midagi kummalist või kahtlast otsida.
  Valitsuses on kaks ministrit, kes veel mõni kuud tagasi olid ärimehed ja siis ühtäkki sattusid erakonna valimisnimekirja esikümnesse. Need on siseminister Jüri Mõis, kes toetas Isamaaliitu isiklikult ja oma firma JMB Investeeringud kaudu kokku 213 000 krooniga, ning reformierakondlane Toivo Asmer, keda ametlikult, Reformierakonna valimisaruandes sponsorite poolel pole.
  Küll võib tema nimi mitme poliitiku hinnangul olla Reformierakonna suurrahastaja OÜ R-Hooldus taga koos paljude teiste avalikkuse eest varju jääda soovivate sponsoritega.
  Asmer sai väidetavalt koha erakonna esikümnes hoopis seetõttu, et avaliku arvamuse uuringute kohaselt on ta rahva seas äärmiselt populaarne. Kogenud poliitikutel, kes valimistel temast vähem hääli kogusid, ajab selline asi loomulikult kulmu kortsu. «Asmeri edu põhineb sellel, et on selline lahe mees, mängib pilli ja sõidab hästi autoga,» märgib üks erakonnakaaslane.
  Jüri Mõis aga kui edukas pankur oli Isamaaliidule hea häältekorjaja ning napsas enda erakonnale nii mõnedki hääled, mis muidu oleks läinud Reformierakonnale.
 • Hetkel kuum
Maailma suurima krüptobörsi juht: 2022 oli krüptole vastupidamise aasta
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Krüptotööstust ei tohiks hinnata ees seisvate väljakutsete, vaid selle järgi, kuidas on senistele vastu peetud, kirjutab maailma suurima krüptobörsi Binance juht Changpeng "CZ" Zhao.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturud kerkisid, Nasdaq sai kirja uhke tõusunädala
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Seitse soovitust edukaks koondamiseks
Töömaastikku räsivad esimesed suuremad koondamislained ja paljud ettevõtted on tööinspektsioonile juba märku andnud järgmistest koondamisplaanidest.
Töömaastikku räsivad esimesed suuremad koondamislained ja paljud ettevõtted on tööinspektsioonile juba märku andnud järgmistest koondamisplaanidest.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Hiiumaa vahet hakkas lendama uus firma
Täna alustas Tallinna ja Kärdla vahel lendamist uus vedaja Diamond Sky, kes kasutab Poola firmalt Sprint Air renditud lennukit Saab 340A, teatas Hiiumaa turismiklaster.
Täna alustas Tallinna ja Kärdla vahel lendamist uus vedaja Diamond Sky, kes kasutab Poola firmalt Sprint Air renditud lennukit Saab 340A, teatas Hiiumaa turismiklaster.

Olulisemad uudised

E-residentide ridades käib aktiivne puhastus
Eelmisel aastal kasvas järelevalvemenetluse alla sattunud e-residentide arv 108%. Veel rohkem hüppas nende arv, kellelt e-residentsuse staatus ära võeti.
Eelmisel aastal kasvas järelevalvemenetluse alla sattunud e-residentide arv 108%. Veel rohkem hüppas nende arv, kellelt e-residentsuse staatus ära võeti.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.