Toomas Truuverk • 10. mai 1999 kell 22:00

Turgu liigutasid kohalikud investorid

Tallinna börs avanes eile hommikul ca protsendi reedeõhtusest sulgemistasemest kõrgemal. Kogu ülejäänud kauplemispäeva püsisid hinnad aga tagasihoidliku käibe juures paigal.

Üldist positiivset meelsust kirjeldab kasvõi eile börsil kallinenud ja odavnenud aktsiate suhe, mis oli 18:1 esimeste kasuks. Ainsana lõpetas päeva miinuspoolel börsi lisanimekirjas kaubeldav Klementi aktsia, mille hind langes päevaga tagasihoidliku, 15 000kroonise käibe juures 4,59%.

Põhinimekirjas tegi suurima tõusu Norma aktsia. Liiderkolmikust kallines enim Ühispanga aktsia -- 1,42% 28,6 kroonini. Kõige elavamat kauplemist leidis 4,4 mln kroonise käibega Hansapanga aktsia.

Tagasihoidlik käive Tallinna börsil näitab välisinvestorite vähest huvi ja seetõttu võib väita, et eilne hinnatõus toetus suuresti kohalikele investoritele. Ka välisbörsidel oli kauplemine Eesti emitentide aktsiatega vaikne.

Välisinvestorite kauplemisindu pärssisid tõenäoliselt taas veidi halvema pöörde võtnud Kosovo konflikt ja selle tulemusel langusse läinud suuremad Euroopa börsid. Nagu mitmeid kordi varemgi korratud, on Tallinna börsi liikumise võti praegu kindlalt välisinvestorite käes ja seetõttu ei julge esmaspäevase positiivse liikumise põhjal mingeid prognoos teha. Veidi rahustav asjaolu on, et Euroopa börside kukkumine oli küllalt tasakaalukas ja seetõttu võib loota paranemist.

Teist päeva järjest liikus visuaalselt ülimalt positiivselt lisanimekiri. Suurt rolli mängib siin aga ühe investori tegevus, kes on kahe päeva jooksul soetanud endale kaks aktsiat kõigilt börsil noteeritud emitentidelt ja tulenevalt suurest ostu- ja müügihinna vahest on hinnatõus olnud muljetavaldav. Erilist käivet pole loomulikult kaasnenud.

Aktsiate kollektsioneerimise taga on ilmselt investor, kes on huvitatud aktsionäriks olemisega kaasnevatest õigustest. Paar aastat tagasi hämmastas aktsiaturgu sarnase aktsiaostuga ka Äripäev.

Hetkel kuum