Andres Reimer • 20. mai 1999 kell 22:00

Väikefirmad kärpisid palgatõusu

Keskmine brutopalk oli tänavu esimeses kvartalis 4057 krooni. Suurimad keskmised palgad olid finantsvahenduses 9215 krooni, väikseim põllumajanduses ja jahinduses 2129 krooni. Mullu samal ajal oli Eesti keskmine palk 3743 krooni.

Vähem kui poolesaja töötajaga ettevõtted on sattunud Eesti majanduslanguse tõttu surve alla, mis põhjustas keskmise palgatõusu märgatava pidurdumise, ütles statistikaameti sektorijuhataja Mare Kusma.

Suurim, 22,5protsendiline palgatõus toimus esimese kolme kuu jooksul hulgi- ja jaemüügi ettevõtetes. Kuid Eesti suuremaid hulgifirmasid ETK Hulgi ei tõstnud kesiste majandustulemuste tõttu oma töötajate palku, ütles ettevõtte juhataja Ants Tammisto.

Suured hulgifirmad ei saanud palku tõsta, samas olid väikeettevõtted sunnitud sotsiaalmaksu seaduse rakendumisega aasta alguses vähendama nn ümbrikupalga osatähtsust, vaidles Tammisto statistikaameti andmetele vastu.

Harju tarbijate ühistu juhatuse esimehe Heino Reeseli sõnul tõusis tarbijate ühistu kaupluste töötajate palk 13 protsendi võrra peamiselt madalamapalgaliste töötajate palgatõusu tõttu. «Olime sunnitud palgatõusule minema, et leida endale töötajaid,» lausus Reesel.

Hetkel kuum