ÄP fototoimetus • 3. august 1999 kell 22:00

Meritat köidab intress

Ungaris on kolme kuu intress 14%, Poolas 13% ja T?ehhis 6,3%. Kolme kuu Euribor on alla 2,7%.

Nii T?ehhi, Ungari kui ka Poola pürivad Euroopa Liidu liikmeks, mistõttu nende taotlus on intresse alandada. Rahvusvaheliste investorite meelest on Ungari probleem riigi valuutale seatud piirangud. Seal teenitud kasumeid on kerge kohapeal investeerida, kuid riigist välja viia palju keerulisem, selgitas Merita analüütik Kristiina Vares. Ungari on lubanud valuutapiirangud kaotada tuleva aasta alguses, intressid peaksid alanema lähiaastatel. Intressitase ongi hakanud langema, mis kajastab inflatsiooni vähenemist.

Poola olukord on praegu ebaselge. Riigi väliskaubandusbilansi puudujääk on kasvanud ning osa prognooside kohaselt intressid tõusevad veelgi. «Sealsele raskele olukorrale vaatamata usun, et Poola lühiajalised intressid alanevad lähiaastatel 5--6% ja pikaajalised paar protsenti,» ütles Vares.

Merita analüütiku väitel kujunevad need Kesk-Euroopa riigid huvitavaks investeerimiskohaks umbes kahe aasta pärast, sest intressid peaksid langema üsna palju.

Standard & Poor's on andnud T?ehhile reitinguks A--, Ungarile BBB, Poolale BBB--. Kõigile on ühine valuutarisk, sest riigid pole majanduslikult tasakaalus. Likviidsusrisk on suurim Ungaris, kus kehtivad valuutapiirangud. Kaudselt ohustab neid atraktiivne USA obligatsiooniturg, kus toimuvad muutused peegelduvad arenevatel turgudel.

Autor: ÄP

Hetkel kuum