Tõnis Oja • 13. september 1999 kell 22:00

Dollari kurss taas üle 15 krooni

Uus nädal algas valuutaturgudele maruliste kursikõikumistega. Jaapani jeen tugevnes dollari suhtes kursini 106,12 USD/JPY, mis on tugevaim kurss 1996. aasta augustist alates. Uskumine, et saareriik on Teise maailmasõja järgsest suurimast majanduslangusest üle saamas, oli Jaapani keskpanga interventsiooniohust suurem, mistõttu investorid ostsid agressiivselt jeeni.

Jeeni kerkimine põhjustas ka euro nõrgenemise dollari suhtes. Investorid, kes müüsid eurot jeeni vastu, müüsid enamasti Euroopa ühisraha ka dollari vastu ning seejärel dollareid jeeni vastu. See vedas alla ka euro kursi dollari suhtes.

Tegelikult hakkas dollar kiiresti tugevnema euro suhtes juba reede hilisõhtul, kui oli selgunud, et Ühendriikide inflatsioon võib olla oodatust tugevam. Euro kurss lõpetas nädala New Yorgi finantsturgudel 1,0349 dollaril. Eilehommikune edasine kursilangus 1,0310 dollarini tingis Eesti Panga ametlikuks dollari kursiks 15,1629 krooni, mis on 2,06% kõrgem kui reedel.

Lisaks kirjeldatud arbitraazhile mõjus ühisraha kursile nõrgestavalt ka sotsiaaldemokraatide järjekordne lüüasaamine Saksamaa kohalikel valimistel ning rahaliidu liikmesriikide oodatust väiksem majanduskasv teises kvartalis.

Hetkel kuum