Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aasta 2000 probleemi üks lahendustee

  Viimasel ajal on ajakirjandus üsna sageli kajastanud 2000. aasta küsimusi (A2T), paraku pööratakse vähe tähelepanu asja tegelikele põhjustele.
  Suurte klient-server tüüpi süsteemide korral on kriitilised kohad jaotunud süsteemse sisseostetud ja rakendustarkvara vahel. Paljudel juhtudel pööratakse tähelepanu vaid süsteemse tarkvara vahetusele (mis on müügifirmale eriti tulus ja suhteliselt riskivaba), rakenduspool lahendatakse käsitööna.
  Siin on suur eksimise võimalus: nt kui sisestada kahekohaline aastaarv 00, võib rakendus sellest aastal 2000 kasutaja teadmata tekitada hoopis 1900.
  Firmad ostavad sisse n-ö viimse peal arendusvahendid ja annavad need tihti vahetuvate programmeerijate kätte ülesandega teha see ja teine süsteem. Põlve otsas treitud süsteemid ei taga kvaliteeti ning vähegi suuremate lahenduste korral on küsitav nende efektiivsus.
  Sama kehtib välismaiste suurfirmade lahenduste suhtes. Omaette «klassi» moodustavad siin vananenud terminaallahendused, mida meil pakutakse peamiselt koos andmebaasiga Progress -- muudatused on veelgi raskemini teostatavad. Seoses kliendi ja serveri läbipõimumisega suureneb segadus veelgi, puudub integreerimisvõimalus teiste süsteemidega. Vähegi suuremad süsteemid on kohmakad, jooksevad kinni jne. Selle tulemusel halveneb andmete kvaliteet, tuleb kasutada rohkem inimesi sisestusel ja kokkuvõttes on rahalised kulutused märksa suuremad.
  Üksikud firmad kasutavad programmide loomisel kontseptuaalset lähenemist, kus peale teatud arendusvahendite kasutamise lisatakse omalt poolt midagi süsteemsuse kohalt olulist.
  AA Arendus OÜs on kasutusel oma klasside süsteem, mis on orienteeritud registrisüsteemidele. See võtab reaprogrammeerijalt võimaluse eksida süsteemsel tasemel ja koostada ebaefektiivne lahendus. Muudatusi saab teha lihtsalt ja kiiresti ning on tagatud kasutaja suurem jõudlus andmete kvantitatiivsel töötlusel.
  Arvan, et A2T probleemi ei tuleks üle tähtsustada, kuid tähelepanu sellele tuleb ikka pöörata.
  Suurkorporatsioonid Microsoft, andmebaasifirmad jt annavad üksteise võidu välja uusi versioone, mille igaüks on eelmisest A2T suhtes kindlam, see aga maksab. Suurte süsteemide korral on tähtis kriitilistes kohtades jälgida, et kasutatav süsteemne tarkvara oleks sertifitseeritud A2T-le ja rakendustarkvara piisavalt kontrollitud, soovitavalt ka sõltumatu eksperdi poolt.
  Lugedes A2T-teemalisi kirjutisi tekkis mul küsimus, kas selle asemel, et maksta miljonitesse ulatuvaid täiustusi ning hankida järjest viimasest viimsemaid süsteemtarkvara versioone, tuleks hoopis sama raha eest tellida uus, efektiivsem süsteem, kus rakendatakse kontseptuaalset lähenemist. Analoogsed probleemid ei kao kahjuks ka pärast aastatuhande vahetust.
 • Hetkel kuum
Luminori jätkusuutlikkuse juht: rohelisusest saab soodsama laenu argument
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Järvan püüab universaalteenust viimasel hetkel riigikogu ette saada
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Lootuses kodu- ja väiketarbijatele elektri universaalteenuse hinda veel 1. aprillist kärpida, püüab ettevõtlusminister seadusemuudatused liita praegu riigikogus töös oleva eelnõuga.
Väljaspool börsi laiub suur ja salapärane maailm
Investeerimisel on enim levinud varaklass võlakirjad ja aktsiad, kuid on olemas ka selline üldine varaklass nagu alternatiivsed investeeringud.
Investeerimisel on enim levinud varaklass võlakirjad ja aktsiad, kuid on olemas ka selline üldine varaklass nagu alternatiivsed investeeringud.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Rüütsalu sookvootidest: naised peaksid end ise üles andma
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Selgusid värsked aasta ajakirjaniku nominendid
Meediaettevõtete Liidu žürii valis täna aasta ajakirjaniku nominetideks Äripäeva ajakirjaniku Marge Ugezene, Delfi Meedia ajakirjaniku Holger Roonemaa ning Ukrainas käinud ajakirjanikud: Postimehest Jaanus Piirsalu, Eesti Rahvusringhäälingust Anton Aleksejevi ja Kristjan Svirgsdeni ning Delfi Meedia ajakirjaniku Roman Staropopovi.
Meediaettevõtete Liidu žürii valis täna aasta ajakirjaniku nominetideks Äripäeva ajakirjaniku Marge Ugezene, Delfi Meedia ajakirjaniku Holger Roonemaa ning Ukrainas käinud ajakirjanikud: Postimehest Jaanus Piirsalu, Eesti Rahvusringhäälingust Anton Aleksejevi ja Kristjan Svirgsdeni ning Delfi Meedia ajakirjaniku Roman Staropopovi.

Olulisemad uudised

Nädala raadiohitid: kas turgudel optimismi jagub?
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.