Tõnis Oja • 27. oktoober 1999 kell 22:00

Intressitõusu oht jättis turud külmaks

Euro kurss langes eile viimase kuu madalaimale tasemele 1,0526 dollarini. Nagu Euroopa keskpanga peaökonomist Otmar Issing juba esmaspäeval vihjas, kasvaski Eurotsooni M3 rahapakkumine septembris kolme kuu tagusega võrreldes 5,9 protsenti ning möödunud aasta septembriga võrreldes 6,1 protsenti. Augustis oli M3 rahapakkumine kasvanud vastavalt 5,6 ja 6,1 protsenti.

Rahapakkumise kasv, mis kahtlematult suurendab inflatsioonilist survet ning ajendab tõenäoliselt Euroopa keskpanka järgmisel nõukogu koosolekul (toimub 4. novembril) intressimäära tõstma, jättis valuutaturud ootamatult külmaks. Euroopa ühisraha kurss, mis oleks pidanud kõigi eelduste kohaselt tõusma, hoopis langes. Ilmselt olid maaklerid juba äraarvamismängust tüdinenud ning on intressitõusu valuutakurssidesse sisse arvutanud.

Jeeni kurss aga tugevnes eile taas ning septembris saavutatud viimase 44 kuu kõrgeim kurss (103,20 USD/JPY) jäi vaid poole jeeni kaugusele. Uue verstaposti saavutamise hoidis ära vaid turuosaliste hirm seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) keskpanga koordineeritud tegevuse ees jeeni tugevnemise ärahoidmiseks. Vastava kokkuleppe saavutasid Jaapani rahandustegelased septembris.

Hetkel kuum