21. märts 2000 kell 6:44

Tartu lapsed peavad hambaravi eest ikkagi maksma

Tartu Haigekassa antud lubadus, et kuni 16-aastased tartumaalased saavad hambumust korrigeerida tasuta, külvas suure segaduse, sest hambaarstid küsivad ikka raha, kirjutab Tartu Postimees.

«Ortodont vaatas korra lapsele suhu, võttis plaadid välja, keeras neid võtmega, lihvis korra ühte plaadi nurgakest ning asetas seejärel plaadid lapse suhu tagasi,» kirjeldab tartlanna Marika hiljutist arstil käimist oma seitsmeaastase tütrega. «Hõivasime arsti aega 5-7 minutit.»

Tütrel on hambaplaadid septembrikuust saadik ja samasuguse kahe kuu tagant korduvaprotseduuri eest on Densluxi hambakeskuses alati küsitud 45 krooni.

Veebruari keskel kinnitas Tartu haigekassa direktor Vaike Soodla Tartu Postimehele haigekassa ja hambaarstide tänavustele ravilepingutele viidates, et kuni 16-aastaste laste hambumuse korrigeerimise eest ei või raha küsida. Seega tähendab Densluxis ja väidetavalt mujalgi viljeldav lisaraha küsimine lepingu rikkumist.

Densluxi juhataja Tarmo Piho väitis, et haigekassa hinnakirjast lähtudes peaksid arstid töötama sisuliselt tasuta, sest hinnakiri ei vasta töö tegelikule maksumusele.

«Haigekassa makstav summa on ligilähedane plaadi hinnale, mida me tasume laborile, aga maksavad ka materjalid jäljendite tegemiseks, maksavad seadmed, ka elekter,» põhjendas Piho. «Aga ennekõike arsti oskused.»

Soodla möönis eile, et tasuta breketravi lubamine oli ennatlik ja seda lepingud siiski ette ei näe, kuid hambumust korrigeerivate suulaeplaatide kohta leping kehtib.

Eile stomatoloogide seltsi esindajatega peetud läbirääkimiste tulemusel sõlmib haigekassa ortodontidega lepingulisad, mille kohaselt on tohtritel õigus küsida raha hambaplaadi valmistamise, aga mitte hilisema kontrolli eest. See tähendaks ühekordset umbes 300 krooni suurust kulutust.

Hetkel kuum