Toomas Truuverk • 6. august 2000 kell 22:00

USA tööturunäitajad toetasid eurot

Ühendriikide reedel avaldatud tööturu näitajad tõmbasid kerge piduri USA dollari edasisele tugevnemisele.

Nimelt ilmnes avaldatud aruandest, et esmakordselt viimase nelja ja poole aasta jooksul ei suurenenud juulis USAs töökohtade arv eelmise kuuga võrreldes. Kuigi suur osa vähenemisest tuli ajutiste töökohtade kadumisest ja erasektoris tekkis töökohti veidi siiski juurde, ei vähendanud see kogutulemuse ehk töökohtade vähenemise mõju.

Just enne raporti avanemist Euroopa valuutade suhtes uusi rekordeid üritav dollar hakkas uues olukorras kergelt nõrgenema, liikudes reede õhtul tasemetel 0,9074 EUR/USD ja 108,34 USD/JPY.

Just tööturu raportit peeti üheks võtmeindikaatoriks enne Fedi 22. augusti vabaturukomitee kogunemist, kus tuleb arutlusele intressimäärade edasine tõstmine või mitte-tõstmine.

Pärast reedest aruannet, mis vihjas selgelt USA majanduse mõningasele jahenemisele ja ületas selgelt ses osas turu ootusi, vähendab muidugi kartusi, et Fed lähiajal intressimäärasid tõstma hakkaks. See annab teisalt muidugi hoogu aktsiaturule, mis toetab omakorda dollarit.

Hetkel kuum