• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas auditeerimise kohustuse piirmäära tuleks tõsta?

  Kindlasti on otstarbekas seda tõsta. Ühe miljoni krooni suuruse käibega firmad on väga väikesed. Välja pakutud uus piirmäär 16 miljonit eurot (250 miljonit krooni) on aga liiga kõrge.
  Küsimuse võiks asetada nii; kas näiteks 100 miljoni krooni suuruse käibega firma puhul on oluline, et tema finantsinformatsioon oleks majandusüldsuse jaoks usaldusväärne? Minu arvates on see oluline ja sellepärast arvan, et see 16 miljoni euro suurune piirmäär on liiga kõrge. Auditeerimine annab täiendavad garantiid, tõstab finantsaruannete usaldusväärsust ja see ei ole oluline ainult suurfirmadele.
  Kindlasti tuleks auditeerimise kohustuse piirmäär aktsiaseltside ja osaühingute puhul ühtlustada. Ma ei näe põhjusi, miks see peaks olema erinev.
  Mina tegelen kudumitega ja minule on auditeerimine kohustuslik. Meie firmale tekitavad tõsist konkurentsi pisikesed riiulifirmad, kes müüvad oma kaupa näiteks Kadaka turul. Neil on suured kaubakogused ja suurema osa sellest müüvad nad maha mustalt. Kuna nende ametlik käive on väike, siis ei ole neil ka auditeerimise kohustust ja äri läheb kenasti. Minu jaoks on see kohutavalt ebaõiglane, sest need väikesed firmad tekitavad ebaõiglast konkurentsi, nad ei maksa makse.
  Sellepärast ma arvan, et ei peaks olema mingit piirmäära. Peaks olema nii ? kui on registreeritud ettevõte, siis peab automaatselt olema ka kohustus oma finantsaruandeid auditeerida. Kui seda piirmäära veel suurendada, siis suurendab see illegaalse turu osa. Erandi võiks teha füüsilisest isikust ettevõtjate osas ja neile võib-olla kehtestada mingi piirmäära. Aktsiaseltside ja osaühingute puhul peaks auditeerimine olema aga kohustuslik.
  Auditeerimise piirmäära on vaja muuta osaühingute puhul. Kui me kirjutasime raamatupidamise seadust, siis ei olnud meil veel äriseadust. Raamatupidamise seaduse järgi on auditeerimine kohustuslik nendele ettevõtetele, kelle käive ületab miljon krooni. Äriseadustikku kirjutati sisse, et auditeerimine on kohustuslik osaühingutele, kelle osakapital on üle
  400 000, ja kõigile aktsiaseltsidele. Kuna see on erinevate seadustega erinevalt määratud, siis on vaja piirmäär ühtlustada.
  Raamatupidamise toimkond pakkus välja Euroopa Liidus kehtiva piirmäära, milleks on 16 miljonit eurot. See ei tähenda, et me peaksime sama suure piirmäära ka Eestis kehtestama. Võime olla ka rangemad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Agris Adamberg: tubakaaktsiisiga saaks tervisekahjusid vähendada
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Aktsiisipoliitika võiks ümber teha nii, et vähem kahjulikud tooted maksustatakse väiksema aktsiisiga, kirjutab alternatiivsete tubakatoodete aktsiisi mõju uurinud Agris Adamberg.
Suur ülevaade: analüütikud näitavad rohelist ja punast tuld just neile Balti börsi aktsiatele
Eelmise aasta eufooriline meeleolu ja ahnus aktsiaturgudel on asendunud kohati hirmuga. Kogenumad investorid piiluvad häid ostukohti, analüütikute pakutud hinnasihid on üks viis, kuidas aktsiaid portfelli juurde noppida.
Eelmise aasta eufooriline meeleolu ja ahnus aktsiaturgudel on asendunud kohati hirmuga. Kogenumad investorid piiluvad häid ostukohti, analüütikute pakutud hinnasihid on üks viis, kuidas aktsiaid portfelli juurde noppida.
Miks just nemad ehk kogu tõde parimatest juhtidest
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Miks just nemad ehk kogu tõde parimatest juhtidest
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Konkursi "Parim juht" finalistid on eeskujuks nii isikupärase käekirja kui ka juhtimisstiiliga, samuti julgusega kutsuda ettevõtte omanik maadlema. Küsimuste küsimusele ehk kuidas pikaaegselt edukas olla ja tipus püsida, on neil kõigil eeldused õigesti vastata, leiab juhtimisekspert Mait Raava.
Välisinvestorid on Eestiga rohkem rahul, kuid pole kedagi palgata
Nii nagu kohalikel ettevõtjatel, on Eestis tegutsevatel välisinvestoritel küllaltki sarnased mured, kinnitas nende seas tehtud uuring: pole piisavalt töötajaid, kimbutavad kallid elektriarved ning geopoliitiline olukord paneb kukalt kratsima, tarneahelast rääkimata. Eksperdid näevad aga probleemides võimalusi.
Nii nagu kohalikel ettevõtjatel, on Eestis tegutsevatel välisinvestoritel küllaltki sarnased mured, kinnitas nende seas tehtud uuring: pole piisavalt töötajaid, kimbutavad kallid elektriarved ning geopoliitiline olukord paneb kukalt kratsima, tarneahelast rääkimata. Eksperdid näevad aga probleemides võimalusi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.