Ülo Toomsalu • 5. detsember 2000 kell 6:19

Kuulus Palmse mõis jääb esialgu müümata

Eesti ühe kuulsama mõisa ? Palmse ? müümise kava võtsid keskkonna- ja kultuuriminister eile päevakorrast maha, sest tõenäoliselt mõisa uueks haldajaks saav kultuuriministeerium soovib hakata kompleksi aktiivselt kasutama, kirjutab Eesti Päevaleht.

Eile Lääne-Virumaal Lahemaa rahvuspargis asuvas Palmses keskkonnaminister Heiki Kranichiga kohtunud kultuuriminister Signe Kivi tunnustas mõisa praegust tegevust turismiobjektina, kuid nentis, et pidevat kultuurilist tegevust ajaloolises kompleksis pole.

?Väidan, et Palmse mõisa saame edaspidi kõik palju paremini kasutada, saame sellest suuremat rõõmu,? rääkis Kivi. Ta nimetas mõisakompleksi võimaliku arenguna museoloogilist- ja kontserditegevust, aga ka Palmset kui baltisaksa kultuuri keskust.

Tänavu on mõisas ainuüksi piletiga käinud 50 000 inimest, lisaks niisama pargis jalutajad.

?Palmse on eesti rahva jaoks märk, kuid tean, et kogu kompleksi haldamisega on palju häda ja viletsust,? ütles Kivi, kinnitades, et on valmis mõisaga seotud majandusraskusi oma ministeeriumi kanda võtma. Täna arutab Palmse mõisa haldamise üleandmist keskkonnaministeeriumilt kultuuriministeeriumile ka valitsus.

Suvel tekitas Palmse võimalik müük laialdase avaliku arutelu ning selle kava vastu korjati tuhandeid allkirju. Kranich ütles eile, et Palmse mõisa müük võib mõne aasta pärast siiski uuesti kõne alla tulla.

Hetkel kuum