Nokia juht külastab Eestit

Andres Kärssin 18. jaanuar 2001, 00:00

Von Krahli Teatris esietendunud Soome skandalisti Jouko Turkka näitemängu keskne tegelane on Jorma ?Nokia? Ollila, Soome kuningas oma ihade, kartuste ja kompleksidega. Tema ümber roputekstilises ühiskonnasatiiris keerlevad armuke, pudelikorjaja, uusnats, tööpuudusest hullunud töömees ? kõik see kokku on ligi kolmetunnine kõikumine kusagil piiri peal, tekitades ka siinmail magusat-vastikut äratundmist, rõõmu, viha

Muidugi saab näidendist ka vastuse selle kohta, miks sai Nokia ikkagi ümaranurgaliste moblade abil turuliidriks ning kuidas on seotud kogu gloobusepallile jäljed jätnud edukas ettevõte ja poliitika.

Ja lisaks sellele veel pikantne teadmine, et Turkka näitemäng ?Connecting People? esietendub Tallinnas Helsingi asemel, kus see pidi lavavalgust nägema mullu kevadel nime all ?Osta väikest inimest?. Helsingin Sanomat küll kirjutas, et tüki lavastamine tühistati erimeelsuste tõttu näitlejate ning enda kirjutatud näitemängu lavastanud Turkka vahel, et Nokia Ollilat kehastanud näitleja keeldus ütlemast sõna homoseksuaalsus vajalikul moel. Mine tea, mine tea, aga äkki ikkagi sekkus kuidagi kuningas ise?

?Etenduse Ollila on ikoon, ta pole reaalne tegelane,? ütleb Von Krahli Teatri juht Peeter Jalakas. ?Sellel Ollilal, keda me loos näeme, on need jooned, mille press on talle loonud.? Aga ehk on Nokia juht ikkagi natuke seda moodi, nagu Turkka loodud isik? Jalakas ütleb, et see on tegelikult ikkagi mäng, igivana lugu kuningast, kes armub tüdrukusse. See toimub Soome kaasaegses ühiskonnas ning kontekst ei pruugigi kõigile lõpuni arusaadav olla.

Miks ikkagi Ollila ja Nokia selles ropus näidendis? Ka meediaärimees Rein Lang on seda meelt, et Ollila on paljuski sümbol ning selliste inimeste mütologiseerimine on meilegi siinpool Soome lahte omane. ?Isikute roll Soome ajaloos on tohutu suur, kuid sama asi on ka Eestis,? tõdes ta. ?Protsesside asemel teatakse üksikisikuid.?

Langi hinnangul on näidendis kujutatud ühiskond oma äärmuste, kartuste ja inimeste elukäsitlusega pööraselt sarnane Eesti eluga, samas võivad eestlaste foobiad mõne asja suhtes olla isegi mitu korda suuremad. ?Eestis saab sellist näidendit teha eksperimentaalses Von Krahli Teatris. Kui see oleks toimunud Draamateatris, siis oleks tõenäoliselt olnud oodata kümme korda räigemat reaktsiooni kui Mark Soosaare korraldatud fotonäitustele Pärnus,? märkis ta.

Mida arvata siis selle maailma ?suurtest? ja ?väikestest?? Kas kuningas Ollila ongi selline, kes saab helistada ?küllap vist? kõigile ning kes teab peaaegu kõike ja kui ei tea, siis helistab ja küsib järele?

?Tema kaliibriga mees võetakse ilmselt kohe jutule ka Jacques Chiraci poolt,? arvab Lang. ?Ja nii see peabki olema. Sellist mastaapi inimesed peavad saama tipp-poliitikute jutule.? Kui Nokia Ollila helistaks näiteks meie peaminister Mart Laarile, poleks Langi hinnangul küll mingeid ühendamisprobleeme.

Jääb ikkagi kripeldama, kuidas see ?connecting people? kõrgemal tasemel töötab. Peaminister Laar teatab, et on küll Ollilaga kohtunud, kuid pole temaga telefonitsi suhelnud. ?Suhtlemine käib vastavalt vajadusele ja olukorrale, kuid ennemini nõunike vahendusel ? see on tavaline kord.? Niisiis ei pea peaminister selliseid telefonikõnesid, ka Soome kuningaga mitte.

Aga kas Nokia Ollila on üldse Soome kuningas? ?Jorma Ollila on väga meeldiv ning tagasihoidlik inimene, kes on Soome arengule oluliselt kaasa aidanud,? leiab Laar.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing