Internet tuleb kaablit või õhku pidi

Kaido Einama 25. jaanuar 2001, 00:00

Keskmiste ja suuremate ettevõtete puhul räägitakse fiiberoptilisest kaablist kui kõikehaaravast tulevikust, väiksemate ettevõtete puhul on oluline hind, mis fiiberühendusel on veel liiga kallis ja mida igas piirkonnas ei pakutagi.

Kuigi Tallinna kesklinnas läheb sel aastal lahti tõsine konkurents traadita side pakkujate vahel, on kesklinnas üldlevinud ja odavam fiiberoptiliste ja vaskkaablite paigaldamine. Suurtes hoonetes asuvatesse arvukatesse erinevatesse firmadesse on keeruline traadita interneti andmesideühendust paigaldada, ka on city?s kasutajad kõige rohkem kontsentreeritud väikesele alale, mis raadioühenduse puhul pole hea. Raadiolinke kasutatakse juhul, kui maja jääb mingil põhjusel andmeside kommunikatsioonidest eemale. Kuna kesklinnas on enamasti tegu suurte hoonetega, jaotatakse raadiolingi kaudu majja tulnud side majasiseselt laiali ikka vasktraati või fiiberoptilist kaablit mööda.

Kesklinna ümbritsevad piirkonnad on tavaliselt väikeste ja keskmiste ettevõtete asualad. Kontorid võivad asuda suhteliselt hajali ja kommunikatsioonivõimalused on erinevad. Sellistesse piirkondadesse sobib hästi raadiointernet ? kesklinn on veel suhteliselt lähedal ja kasutajate kontsentratsioon pole enam nii suur, et igale poole püsiühenduse traate vedada.

Samas on alternatiiviks ka DSL tehnoloogia, mis kasutab olemasolevaid telefoniliine kiire kahesuunalise internetiühenduse tagamiseks.

Uued raadiolingi tehnoloogiad võimaldavad samuti ülikiireid ühendusi, samas pole vaja tegeleda üsna keerulise kaablite vedamisega kaablikaeve pidi.

Korterelamud ja eramajade rajoonid asuvad enamasti äärelinnades. Sinna teenusepakkujad raadiointer-netti ja fiiberoptilisi kaableid esialgu veel ei pane. Korterelamurajoonides aga on arenenud kaabel-TV võrk, mida teenusepakkujad kasutavad ka interneti pakkumiseks. Kodukasutajale on see püsiühendus suhteliselt odav, tagab kahepoolse kiire ühenduse ja ei nõua lisakulutusi ühendusliinile. Lisaks on kaabelmodemiühendus sõltumatu telefoniliinist. ADSL ehk asümmeetriline püsiühendus telefoniliini kaudu sobib samuti nii korterelamurajoonidesse kui ka eramajade rajoonidesse, kus tavaliselt telefoniliin on ainuke võimalus andmesideühenduse lisakulutusteta kasutamiseks.

Hinnates hetkeolukorda tundub, et trendid Eestis ja mujal maailmas on samad ? ADSLi, kaabelinterneti ja Wireless?i ehk traadita side võidukäik. Kuna nii ADSLi kui ka traadita ühenduste stardipauk Eestis kõlas suhteliselt hiljuti, on vara anda hinnangut, kas Eesti on edestamas maailma trende või mitte.

Ettevõtte seisukohalt ei tohiks ühenduse valikul liialt ületähtsustada tehnoloogiat. Internetiühenduse ? nii operaatori kui ka operaatori poolt pakutava teenuse ? valiku olulisemaks kriteeriumiks peab olema selle kasutusotstarve: kui palju on sisevõrgus kasutajaid, millisel otstarbel nad internetti kasutavad ja millised on kasutatavad rakendused.

Kui rakendusteks on valdavalt veebi- ja e-posti kliendiprogrammid, siis võib kaaluda asümmeetrilist ühendust ehk ADSLi, kui aga on plaanis oma servereid ja rakendusi väljapoole pakkuda, tuleb võimalusel otsustada ülejäänute kasuks.

Ka vajalik ühenduskiirus on määrav valikukriteerium, sest näiteks ADSLi või traadita tehnoloogiate puhul on maksimumkiirused kättesaadavad vaid lühikestel vahemaadel. Kiireimat paigaldust lubatakse aga tavaliselt traadita ühenduste või olemasoleva kaabeltelevisioonivõrgu olemasolul.

 • Tee kindlaks, millised teenusepakkujad piirkonnas on. Lihtsaim on leida neid internetikataloogidest.
 • Küsi, mis liiki püsiühendusi (ühendusviis, kiirus) nad pakuvad ja palju läheb maksma selle paigaldamine konkreetsele aadressile.
 • Uuri, kui palju kliente jagavad teenusepakkuja andmesideressurssi.
 • Arvesta tulevikuperspektiividega, näiteks võimalusega suurendada võrgu läbilaskevõimet või tellida olulisi lisateenuseid.
 • Küsi ka teiste kasutajate arvamust, sest praktika võib erineda lepingus lubatust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  25. November 2011, 11:04
  Otsi:

  Ava täpsem otsing