Haapsalu pikim kohtuasi võib peagi lõppeda

Inno Tähismaa 07. veebruar 2001, 17:57

Pistisevõtmises ja ametiseisundi kuritarvitamises süüdistatava endise Sotsiaalpanga Haapsalu filiaali juhataja Jüri Trutsi kohtutee võib jõuda lõpule, kui ta ei nõua uut uurimist.

Lääne maakohus saatis eile süüdistuse Trutsi (38) vastu täiendavale uurimisele. Kohus katkestas süüasja arutamise kaitsja taotlusel.

?Kohus tegi kõik enesest sõltuva, et protsess lõpetada, Üritasime, kuid puudulike tõendite ja dokumentide põhjal ei saa kohus otsust langetada,? lausus Lääne maakohtu esinaine Maie Kram. ?Kohtus kujuneks eeluurimise puuduste kõrvaldamine aeganõudvaks ja kulukaks.?

Süüdimõistmisel ähvardanuks Trutsit kuni seitsmeaastane vabadusekaotus, tema vastu esitatud kahe tsiviilhagi nõue küünib 27 miljoni kroonini, peale selle erikonfiskeeritaks väidetav altkäemaks 1,4 mln krooni.

Nagu varasemail kohtuistungeil, eitas ekspankur Trutsi kõiki tema vastu esitatud süüdistusi.

?Trutsi süütus on absoluutselt kindel,? sõnas kaitsja, vandeadvokaat Raivo Laus. Tema sõnul on eeluurimine olnud äärmiselt puudulik: ?Süüdistus esitati Trutsile kui ametiisikule, kuid süüdistusmaterjali hulgas ei ole dokumente, mis määravad ametniku vastutuse.? Kohtule polnud esitatud Trutsi töölepingut, ametijuhendit ega Sotsiaalpanga tolleaegset põhikirja.

Trutsi väidetavate süütegude uurimine algas kuus ja pool aastat tagasi juunis 1994. Süüdistuse järgi võttis Trutsi 1993. juulist detsembrini ärimees Arkadi Strujeviga seotud firmadele suurlaenude andmise eest mitmel korral altkäemaksu. Peale selle andis ta panga nimel välja garantiikirju, mille alusel müüs AS Eesti Helkama Auto Strujevile 35 Jaapani autot. Et ärimees jättis autode eest tasumata, kaotas autofirma ligi 14 miljonit krooni.

Eestis tagaotsitavaks kuulutatud ja Venemaale pagenud Strujevit ei saa küsitleda. Kohus Trutsi üle käib veebruarist 1998.

Eile arutas asja juba kolmas kohtukoosseis. 1999. aastal suri kaasistuja Ilmar Rudi, siis taandas kohus kaitsja taotlusel uue kaasistuja Jaan Melsase, sest too oli seotud hageja Helkama Autoga. Uue koosseisuga kohus alustas asja arutamist iga kord otsast peale.

Trutsile süüks pandavad teod on aegunud, lisauurimine sõltub Trutsist ja tema kaitsjast. Kui nad ei soovi, ei tule ka lisauurimist. Laus kinnitas eile, et tema kaitsealune pole veel otsustanud, kas nõuab uut uurimist.

Uudise vahendas Lääne Elu ajakirjanik Andrus Karnau.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. June 2009, 14:14
Otsi:

Ava täpsem otsing