Lastel suvel oma asjad

Mari Sarv 03. august 2001, 00:00

Väiksemad lapsed tunnevad rõõmu nii isiklikust pallimerest, väikesest liumäest kui ka korralikust kiigest. Veidi suuremad, kes enam kõiki asju suhu ei pista, võivad aiamurule tõstetud kastis nautida ka liiva või vett.

Kodumänguealistele on mõeldud väikesed mängumajad, mille ümber võib ka mänguaia kujundada. Aeda saab paigutada pisikesed plastmassist jalgpalliväravad või korvpallilauad, mis just pere pisematele mõeldud.

Üks tuntumaid mänguasjatootjaid on Itaalia firma Chicco, kes teeb lastele asju lutist turvatoolini. Nende vahele mahub palju väikeseid ja suuri toa- ja õuemänguasju.

Chicco rippkiikede jaoks pole vaja tugiposti üles seada ega muru lõhkuda: plastmasskonstruktsiooni saab lihtsalt murule asetada ning kinnitada maa külge väikeste metallnagadega, mis kiigega kaasas on. Nn kaalukiikedest väiksematega saab ka talvel toas kiikuda. Rippkiiged enamasti tuppa ei mahu ? kui kiike just ukseavasse ei riputata.

Erinevad mängumajad annavad võimaluse nii kodu- kui sõjamängudeks (poisid näevad kindlasti väikses majas head kindlust või varjendit). Maja ja selle ümbruse saab sisustada erinevate mänguasjade, vedrukiikede, liivakastide ja muu taolisega ning nii on lastel suvilas ka Päris Oma Koht, kus täiskasvanud neid segama ei pääse ? nad lihtsalt ei mahu laste majja.

Liumäed on enamasti vaid parkides, ujulates ja lasteaedades pisikesi rõõmustamas. Tegelikult saab selle laste lemmiku endale vabalt ka koju muretseda, neist väiksemad mahuvad isegi tuppa. Chicco väikesed mäed on reguleeritavad ? väiksemate või suuremate laste elik toa või õue tarvis on erinevad kõrgused.

Eriti vahvad ja otstarbekad on sellised mänguvahendid, kus on mitu asja koos, näiteks kiik ja liumägi või ronimiskast ja liumägi. Mitme otstarbega asjast ei tüdine lapsed nii ruttu, samuti on harvemad tülid sel teemal, kes saab enne ja kes rohkem mängida ? ideaalne sünnipäevakingitus kaksikutele, kes niikuinii peavad alalõpmata kõiki asju jagama.

Liivakast on üks emade nuhtlusi: laste suud ja juuksed on liiva täis, kingades tuuakse hunnikute kaupa liiva tuppa? Seesama kast on üks mänguasjatööstuse lemmikuid: selle jaoks saab teha liivavorme, kastiga autosid, kastekannukesi, ämbrikesi, kühvleid, rehasid, kärusid ja labidaid, veel liivavorme ja veel mängukallureid. Igatahes on liivakast üks laste meelismängupaiku. On olemas ka selliseid liivakaste, mida sobib sama hästi kasutada pisikese basseinina, see tähendab peavad vett.

Mõned veebasseinid on jällegi niisugused, et neid saab kasutada ka pallimerena. Pallid on basseiniga kaasas ning olenevalt lapse vanusest, kohast, ilmast või järelevalvest saab õhku täis basseini täita kas vee või värviliste plastmasspallidega. Pallid on emasõbralikumad kui liiv (ei nõua pärast mängimist vanni ega tõsist liivakoristamist toas) ja, arvestades laste iha laevas või McDonald?sis pallituppa minna, lõbusamad kui liiv.

Laste mänguväljakuid müüva ASi Arnold Lekk & Siterhet juhataja Marianne Reinarti sõnul ostetakse nende firmast koduaeda peamiselt kiikesid ning liumägesid, mis on laste konkurentsitud lemmikud. Minev kaup on ka liivakastid ja mängumajad.

Reinart peab mänguväljaku juures olulisimaks turvalisust. Ettevõttel on olemas TÜV-sertifikaat, mis tähendab kõikide euroturvanõuete täitmist. Ohutu mänguväljak on niisugune, kus keegi ei saa viga ka juhul, kui täiskasvanuid pole vahetus läheduses kukkujaid kinni püüdmas: ema võib rahumeeli toas süüa teha või eemal peenraid rohida. ?Lapsi on niigi vähe,? ütles Reinart ühe põhjuse, miks meie mänguväljakud turvalised peavad olema.

AS Arnold Lekk & Siterhet paigaldab oma mänguvahendid ise ja annab neile viieaastase garantii. Kui isal on endal kindel soov laste asjad aeda püsti panna, saab ta firmast joonised, kuidas seda õigesti teha, kuigi keerulisemad süsteemid eelistab ettevõte ise üles seada. Turvalisuse mõttes. Aeda liumäge või ronimisseina paigaldades tuleb veel silmas pidada, et kõrgete kohtade alla jääks vähemalt 25 cm paksune liivakate, mis pehmendaks kukkumisel põrutusi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing