Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Peatöövõtjate tüli jätab väikefirmad rahata

  Kuna Käbliku 2/4/6/8 asuvate ridaelamubokside peatöövõtja Morgana OÜ nõuab ehitustööd tellinud projektijuhtimisfirmalt TSM ASilt ligi kaks miljonit krooni väidetavalt maksmata raha, ei saa Morgana heaks alltöid teinud ettevõtted raha kätte enne tülide lahenemist, sest Morgana juhi Rain Pilviste sõnul pole neil varem võimalik väikefirmadele arveid tasuda.
  Suvel ridaelamusse puidust uksed ja trepid paigaldanud firma Bennet Puit OÜ juhataja Paavo Vikat ütles, et neil on tänaseni kätte saamata 150 000 krooni, mille oleks pidanud maksma Bennet Puiduga lepingu sõlminud Morgana alltöövõtja P.N Ehituse Grupp. ?Firmade rida tahetakse meelega võimalikult pikaks teha,? leidis ta. Vikat ütles, et ilmselt ei jää muud üle, kui saata P.N Ehituse Grupile pankrotihoiatus.
  Vikat lisas, et tema hinnangul on kogu makseprobleemide taga TSM, sest viimane ei oleks nii naiivne, et sõlmiks peatöövõtulepingu Morganaga, mis alustas tegevust alles tänavu kevadel.
  Samuti ootab 141 000 kroonise arve maksmist elektritöödega tegelev firma Elero AS, mille juhataja Koit Kaup ütles, et kõigepealt hakkas arvete maksmisest kõrvale hiilima P.N Ehituse Grupp, siis lubas elektritööde eest raha tasuda peatöövõtja Morgana, kes samuti jättis arved tasumata. ?Siis tuli TSM, lubas raha ära maksta ja palus jumalakeeli, et me tööd ära teeksime, sest ilma elektrisüsteemideta ei võeta maja vastu,? sõnas Kaup. Kuna aga selgus, et lepingulised kohustused lasuvad TSMil ainult Morgana ees, siis ei saa TSM neile siiski raha maksta. ?Homme (täna ?toim.) lubas TSM siis vastuse anda, kas nad maksavad raha, me esitasime neile isegi garantiikirja, et oleme nõus raha tagastama, kui peatöövõtja peaks selle TSMilt välja nõudma,? lisas Kaup. ?Lõhnab pahasti, ega TSMgi sellest puhas pole,? leidis ta.
  P.N. Ehituse Grupilt on raha saada ka santehnika- ja ventilatsiooni töödega tegeleval Norvest Grupp OÜ-l, mille juhatuse liikme Andrei Shersheni sõnul on võlg 190 000 krooni. ?Selline tunne on, et kui raha läheb Morganasse, siis sealt edasi see enam ei liigu,? lausus ta. Tema sõnul on nõue P.N. Ehituse Grupi vastu veel ka ühel katusetöid tegeval ettevõttel.
  TSMi juhataja Einar Vettus ütles, et sellised segadused ei ole head. ?Meie suhtlesime Morganaga,? sõnas Vettus, mööndes, et TSMile kui projektijuhile ei olnudki alguses oluline, kuidas peatöövõtja teistega asju ajab. ?Aga kui alltöövõtjatel paberid korras polnud, oleks nad võinud varem meie poole pöörduda, meie oleks hea meelega maksnud neile ka otse, me isegi pakkusime, et nad võtaksid peatöövõtjalt garantiikirjad, et neil ei ole midagi otse maksmise vastu,? rääkis Vettus. Alltöövõtjate kinnitusel aga Morgana sellist garantiid väljastada ei soovinud. Vettus lisas, et viimane maksetähtaeg on neil Morganale järgmisel nädalal ning see alla 300 000kroonine summa ka tasutakse. Kahe miljoni kroonisest võlast Morgana ees kuuleb Vettus enda sõnul esimest korda. ?Objektid on ju juba kõik üle antud,? lisas ta.
  Morgana juht Rain Pilviste aga ütles, et TSMist raha kätte saamisega on suuri raskusi. ?Asi läheb kohtusse arvatavasti,? lausus Pilviste, kelle sõnul on TSMi võlg seni Morgana ees ligi 2 miljonit krooni. ?Meie ei oska P.N. Ehituse Grupile midagi öelda, see ei oska alltöövõtjatele midagi öelda, nii ongi,? sõnas ta olukorra kohta, kus alltöövõtjatest väikefirmad on rahast ilma.
  P.N. Ehituse Grupi esindajatelt eile kommentaari ei olnud võimalik saada.
  Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektor Ilmar Link ütles, et sarnased arusaamatused tekivad eelkõige siis, kui ettevõtetevahelised suhted pole korralikult paika pandud. ?Kui midagi jääb vormistamata, siis püüab ikka keegi kuskilt midagi lõigata,? ütles Link. ?Probleeme kipub olema, kui selgub, et keegi on pakkumises vea teinud, et on liiga alla pakkunud,? lausus ta. ?Alltöövõtjad saavad öelda, et kui nemad oleks oma nõudmisi dikteerima hakanud, siis nad poleks sellist tööotsa üldse saanud, samas saab ka peatöövõtja öelda, et neid ahistavad tellijad,? tõi Link näite, millest tülid tekivad. Tema sõnul on ehitusettevõtjate liidus sarnaseid kaebusi ka ette tulnud.
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Vene teetootja teeskleb tootmist Lätis, eestlased müüvad ja kehitavad õlgu
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”