• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Peatöövõtjate tüli jätab väikefirmad rahata

  Kuna Käbliku 2/4/6/8 asuvate ridaelamubokside peatöövõtja Morgana OÜ nõuab ehitustööd tellinud projektijuhtimisfirmalt TSM ASilt ligi kaks miljonit krooni väidetavalt maksmata raha, ei saa Morgana heaks alltöid teinud ettevõtted raha kätte enne tülide lahenemist, sest Morgana juhi Rain Pilviste sõnul pole neil varem võimalik väikefirmadele arveid tasuda.
  Suvel ridaelamusse puidust uksed ja trepid paigaldanud firma Bennet Puit OÜ juhataja Paavo Vikat ütles, et neil on tänaseni kätte saamata 150 000 krooni, mille oleks pidanud maksma Bennet Puiduga lepingu sõlminud Morgana alltöövõtja P.N Ehituse Grupp. ?Firmade rida tahetakse meelega võimalikult pikaks teha,? leidis ta. Vikat ütles, et ilmselt ei jää muud üle, kui saata P.N Ehituse Grupile pankrotihoiatus.
  Vikat lisas, et tema hinnangul on kogu makseprobleemide taga TSM, sest viimane ei oleks nii naiivne, et sõlmiks peatöövõtulepingu Morganaga, mis alustas tegevust alles tänavu kevadel.
  Samuti ootab 141 000 kroonise arve maksmist elektritöödega tegelev firma Elero AS, mille juhataja Koit Kaup ütles, et kõigepealt hakkas arvete maksmisest kõrvale hiilima P.N Ehituse Grupp, siis lubas elektritööde eest raha tasuda peatöövõtja Morgana, kes samuti jättis arved tasumata. ?Siis tuli TSM, lubas raha ära maksta ja palus jumalakeeli, et me tööd ära teeksime, sest ilma elektrisüsteemideta ei võeta maja vastu,? sõnas Kaup. Kuna aga selgus, et lepingulised kohustused lasuvad TSMil ainult Morgana ees, siis ei saa TSM neile siiski raha maksta. ?Homme (täna ?toim.) lubas TSM siis vastuse anda, kas nad maksavad raha, me esitasime neile isegi garantiikirja, et oleme nõus raha tagastama, kui peatöövõtja peaks selle TSMilt välja nõudma,? lisas Kaup. ?Lõhnab pahasti, ega TSMgi sellest puhas pole,? leidis ta.
  P.N. Ehituse Grupilt on raha saada ka santehnika- ja ventilatsiooni töödega tegeleval Norvest Grupp OÜ-l, mille juhatuse liikme Andrei Shersheni sõnul on võlg 190 000 krooni. ?Selline tunne on, et kui raha läheb Morganasse, siis sealt edasi see enam ei liigu,? lausus ta. Tema sõnul on nõue P.N. Ehituse Grupi vastu veel ka ühel katusetöid tegeval ettevõttel.
  TSMi juhataja Einar Vettus ütles, et sellised segadused ei ole head. ?Meie suhtlesime Morganaga,? sõnas Vettus, mööndes, et TSMile kui projektijuhile ei olnudki alguses oluline, kuidas peatöövõtja teistega asju ajab. ?Aga kui alltöövõtjatel paberid korras polnud, oleks nad võinud varem meie poole pöörduda, meie oleks hea meelega maksnud neile ka otse, me isegi pakkusime, et nad võtaksid peatöövõtjalt garantiikirjad, et neil ei ole midagi otse maksmise vastu,? rääkis Vettus. Alltöövõtjate kinnitusel aga Morgana sellist garantiid väljastada ei soovinud. Vettus lisas, et viimane maksetähtaeg on neil Morganale järgmisel nädalal ning see alla 300 000kroonine summa ka tasutakse. Kahe miljoni kroonisest võlast Morgana ees kuuleb Vettus enda sõnul esimest korda. ?Objektid on ju juba kõik üle antud,? lisas ta.
  Morgana juht Rain Pilviste aga ütles, et TSMist raha kätte saamisega on suuri raskusi. ?Asi läheb kohtusse arvatavasti,? lausus Pilviste, kelle sõnul on TSMi võlg seni Morgana ees ligi 2 miljonit krooni. ?Meie ei oska P.N. Ehituse Grupile midagi öelda, see ei oska alltöövõtjatele midagi öelda, nii ongi,? sõnas ta olukorra kohta, kus alltöövõtjatest väikefirmad on rahast ilma.
  P.N. Ehituse Grupi esindajatelt eile kommentaari ei olnud võimalik saada.
  Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektor Ilmar Link ütles, et sarnased arusaamatused tekivad eelkõige siis, kui ettevõtetevahelised suhted pole korralikult paika pandud. ?Kui midagi jääb vormistamata, siis püüab ikka keegi kuskilt midagi lõigata,? ütles Link. ?Probleeme kipub olema, kui selgub, et keegi on pakkumises vea teinud, et on liiga alla pakkunud,? lausus ta. ?Alltöövõtjad saavad öelda, et kui nemad oleks oma nõudmisi dikteerima hakanud, siis nad poleks sellist tööotsa üldse saanud, samas saab ka peatöövõtja öelda, et neid ahistavad tellijad,? tõi Link näite, millest tülid tekivad. Tema sõnul on ehitusettevõtjate liidus sarnaseid kaebusi ka ette tulnud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.