Kui palju peaks olema raha, et investeerimine aktsiatesse oleks arukas?

Romet Kreek 19. oktoober 2001, 00:00

Maaklerteenuste eest pole eriti kasulik maksta enam kui paar protsenti tehingusummast. Eesti aktsiatega tehingu sooritamisel tähendab see, et sinna hinnakategooriasse kuulub Hansapanga kontoris 10 000 kroonine tehing ja internetipangas 5 000 kroonine tehing, Ühispanga kontoris 5000 kroonine tehing ja internetipangas 2500 kroonine tehing. Sampo Pangas algab taluvuse piir 5000, Krediidipangas 2500 ja LHV Directis 5000 krooni tasemelt.

USA aktsiate vahendamises on Eestis konkurents pärast LHV Directi turuletulekut karmiks läinud. LHVs saab 2 teenustasuga hakkama 10 000 kroonise tehinguga (juhul kui aktsiate arv ei ületa 400 tükki), mida suurem summa seda odavam. Ka Ühispank pakub üsna konkurentsivõimelisi maaklerteenustasusid. Hansapangas saab tehingukulu 2 protsendile alandada alles 25 000 kroonise tehinguga.

Arvestades kahe Eesti suurpanga Rootsi omanikke, on ka Rootsi aktsiate vahendustasud odavapoolsed. Hansapanga kontoris maksab 15 000 kroonine Rootsi aktsiatehing 2, internetis 1,3 ning Ühispangas 1,8.

Soome aktsiatesse investeerimine on kallis lõbu, alla 25 000 kroonise tehingukorralduse korral pole erilist mõtet tehingut sooritada. Erandiks on Sampo Pank, kus 20 000 kroonine Soome aktsiate tehing läheb maksma 1,9. Loodetavasti pärast Tallina Väärtpaberibörsi ülevõtmist HEXi poolt alanevad ka Soome aktsiate teeenustasud Eesti jaeklientidele.

Kuna Nokia aktsiat kaubeldakse nii Soomes, Rootsis kui ka USAs, tasub vaadata, kus saab tehingu madalamate kuludega sooritada. Selliseid aktsiad, mis on lisaks kodukohamaa börsile noteeritud ka USAs, on päris palju.

Mitmed maaklerfirmad teevad soodustusi sagedasti kauplejatele. Näiteks Hansapangas on soodsamad teenustasud neile, kes sõlmivad kauplemiskonto lepingu ja sooritavad vähemalt 12 tehingut poolaasta jooksul. LHV Direct pakub madalamaid teenustasusid aktiivselt kauplevatele kundedele, kes teevad vähemalt 20 tehingut kuus. Kes sooritavad enam kui 40 tehingut saavad veelgi soodsamat hinda.

Lisaks otsestele maaklerteenustasudele, mis tulevad maksta aktsiate ostu ja müügi korral, võtavad maaklerfirmad igakuist väärtpaberikonto tasu. Ka siin valitseb reegel, mida suurem on sinu väärtpaberiarve jääk, seda madalamaks muutuvad protsentuaalselt kulud. Üldistades on Eesti väärtpaberite hoidmine oluliselt odavam kui välismaiste väärtpaberite omamine.

Kahtlemata mõjutavad teenustasud investeerivate inimeste arvukust nagu ka sissetulekute ja säästmise tase. Kui aktsiaturul pole just pikaajaline langustrend (näiteks nagu Jaapanis), peaksid aktsiad pakkuma kõrgemat tootlust kui intressi teenivad vahendid. Väga tähtsaks kujuneb pikaajaline investeerimine. Mida pikemaajaliselt investeerida, seda madalamaks kujuneb kapitali kasvu puhul maaklerteenuse tasu. Kuna investor peab portfellis olevate varade riski hajutama, on fondiplaanid tõsine alternatiiv otse aktsiatesse investeerimisele. See on odavam ja vaid 500 krooni suuruse miinimumsumma eest kuus saab osta fondiosakute näol kümnetesse ettevõtetesse hajutatud investeeringu.

Ühe tehingu maakleriteenuse kulude võrdlus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing