Sidemuuseum viib ajas tagasi

Tarmo Riisenberg 25. oktoober 2001, 00:00

Neil, kes tunnevad soovi minna tagasi sinna, mitte just väga kaugesse, kuid samas kodusesse aega, oleks soovitav alustada oma rännakut aadressilt www.sidemuuseum.ee.

Seal asub Haapsalus tegutseva Sidemuuseumi tagasihoidliku, kuid samas köitva kujundusega lehekülg, mis viib huvilised retkele möödunud sajanditesse,

Sidemuuseumi internetilehekülgedelt saab teada, kuidas on 1969.aastal Haapsalu Sidetehnika Ekspluatatsiooni Sõlme teaduslik-tehnilise ühingu allorganisatsiooni juurde loodud sideajaloo sektsioonist välja kasvanud muuseu ning millised on temaeksponaadid. Tutvustatakse ka elektriside tehnoloogia arengut alates ülemöödunud sajandi teisest poolest, kui telegraaf esmakordselt Lääne-Eestisse jõudis.

Galeriis võib vaadata fotosid sidetehnikast, näha võib vändaga telefoni, raadio ja plaadimängijaga televiisorit, telefonikeskjaamu kui ka paljui muud huvitavat. Kahjuks pole fotode juures kommentaare , mis nendel olevate seadmete otstarvet seletaks.

Rubriigis ajalugu saab lühikese ülevaate side ajaloost Lääne-Eestis, seda alates 1532. aastast, kui Liivimaa ordumeister Wolter von Plettenberg andis Muhu saarel Koguva külas elavale Hanskele vabaduskirja koos käskjalaks olemise kohustusega.

Sidemuuseumi koduleheküljelt leiab ka muuseumi lahtiolekuajad ja kontaktaadressid ning ülevaate sidemuuseumi enda tegemistega seotud uudistest.

Need inimesed, kel on sidenduse vastu rohkem huvi, leiavad rubriigi ?Viited? alt täiendavat infot internetis olevate eestikeelsete kodulehekülgede kohta, kus on avaldatud sidenduse ajalooga seotud materjale.

Nii võib soovi korral uurida Eesti kaugside ajalugu, sirvida fakte Tartu traatside ajaloost, tutvuda lühikese ülevaatega telefoni leiutamisest ning selle arengu esimestest sammudest, samuti side ajaloost üldisemalt.

Parima ülevaate Sidemuuseumist ja tema tegemistest saab aga siiski ise Haapsallu kohale sõites, sest muuseumi kodulehekülg internetis annab piisavalt aimu sellest, millised huvitavad materjalid ja esemed muuseumi ruumides Eesti side ja tehnika arenguloost huvitatud külastajat tegelikult ees ootavad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing