Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Reiljani looduspisik ajab metsa jahile

  Kõik jahimehed armastavad loomi, loodust ja metsa. Püssiga loomi taga ajada pole alati metsamineku peaeesmärk ? oluline on ka loodus, hea seltskond ning kõik muu jahimeheeluga seonduv. ?Jahil ja saunas on kõik võrdsed,? teab riigikogu jahiseltsi esimees Reiljan. Pole vahet, kes ülemus või alluv, kes koalitsioonis või opositsioonis.
  Jahi käigus näeb metsas kohti, kuhu muidu iial ei satuks. Vana metsamehe ja endise keskkonnaministrina märkab Reiljan metsas ulukit oodates, kus on vaja raiet teha või kuidas seda on tehtud, vaatab erinevaid metsatüüpe ja loomade käimisi. Mida rohkem sedasi metsas käia, seda paremini õpib loodust ja loomade elu tundma ning seda parem on ka jahiõnn.
  Ka VIP-jahtides pole Reiljani sõnul saak oluline. See jagatakse kohalike meeste vahel või jäetakse jahiloa omanikule, ülejäänud seltskond võtab kaasa stressivaba meeleolu ja loomulikult jahitrofeed: looma laskja saab sarved, naha, kolba, kihvad või mis konkreetse looma juures trofeed on.
  Reiljan ütleb enda kohta, et teda kisub metsa rohkem looduspisik, loomal laseb ta, kui vähegi võimalik, elada. Siiski on jahitrofeid Reiljani kodu kaminasaali aastatega kenake hulk kogunenud, eriti uhke on ta viieharuliste põdrasarvede üle ? Hiiumaal 1997 lastud põdrapullilt. Kokku on tal kolmed pullisarved. Lasknud on ta veel sokku, metssiga, faasanit? Faasanijaht on Eestis omaette meelelahutusäri, kuna metsikult faasaneid ei kasva. Jahi jaoks kasvatatakse neid spetsiaalselt ning lastakse siis metsa lahti: minge ja jahtige!
  Karu pole Reiljan lasknud. Karujahil on käinud ja otti näinud, aga ise maha lasknud mitte. Kord oli tal karujahil võimalus näha, kuis Läti president Guntis Ulmanis vaatas karu, silmad suured kui tõllarattad, kuid püssi palgele ei tõstnud. ?Ulmanis on Siberis käinud mees, tal on karu vastu austus,? tõlgib Reiljan presidendi lummatust.
  Jahiõnn on kas looma või jahimehe päralt. Reiljan teab hästi, et loom võib kahekümne sammu kaugusel olla, n-ö kindel laks, aga kui õnn on sel päeval temaga, läheb kuul ikka mööda, vastu kõiki füüsika- ja tõenäosusseadusi. On juhtunud sedagi, et kuul teeb silmaga nähtava lühikese laisa kaare ja potsatab looma nina ette maha.
  Siiski tuleb jahil arvestada paljude reeglite, seaduste ja seaduspärasustega. Iial ei tohi lasta end jahikirest haarata ja tulistada looma, kui on õrngi kahtlus, et laskesuunas on inimene.
  Tavaks pole lasta emast looma, tema ülesanne on liiki jätkata. Jahimees teab, et ema tuleb alati karja ees ning teised tema järel. Nii et kui põdralehm pea põõsast välja pistab, tuleb küll sõrm päästikul hoida, kuid mitte lasta. Varem või hiljem tuleb ka vasikas või mitu, neid juba lastakse.
  Jahimehe suurim südametunnistuse piin on see, kui haavatud loom metsa jääb. Enamasti seda küll ei juhtu ? kui loom pihta saab ja minema kõnnib, otsitakse ta, kui vähegi võimalik, üles ja lastakse maha. Haavatud loom on ohtlik ? mitte ainult kiskja, vaid ka väike jänes võitleb oma elu eest lõpuni.
  Eesti metsades Reiljanil täitmata unistusi pole, siin on kõik tehtud. Unistused jäävad lõuna poole ? kord tahab ta Aafrikas ära käia ja vaadata, kuidas savannis loomade elu käib. Tähtis pole kedagi maha lasta, tahaks lihtsalt minna binokliga kohale ja kõik oma silmaga ära näha.
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Julgeolekuohuks nimetatud inimõiguste teabekeskus lõpetas tegevuse
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.