Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Reiljani looduspisik ajab metsa jahile

  Kõik jahimehed armastavad loomi, loodust ja metsa. Püssiga loomi taga ajada pole alati metsamineku peaeesmärk ? oluline on ka loodus, hea seltskond ning kõik muu jahimeheeluga seonduv. ?Jahil ja saunas on kõik võrdsed,? teab riigikogu jahiseltsi esimees Reiljan. Pole vahet, kes ülemus või alluv, kes koalitsioonis või opositsioonis.
  Jahi käigus näeb metsas kohti, kuhu muidu iial ei satuks. Vana metsamehe ja endise keskkonnaministrina märkab Reiljan metsas ulukit oodates, kus on vaja raiet teha või kuidas seda on tehtud, vaatab erinevaid metsatüüpe ja loomade käimisi. Mida rohkem sedasi metsas käia, seda paremini õpib loodust ja loomade elu tundma ning seda parem on ka jahiõnn.
  Ka VIP-jahtides pole Reiljani sõnul saak oluline. See jagatakse kohalike meeste vahel või jäetakse jahiloa omanikule, ülejäänud seltskond võtab kaasa stressivaba meeleolu ja loomulikult jahitrofeed: looma laskja saab sarved, naha, kolba, kihvad või mis konkreetse looma juures trofeed on.
  Reiljan ütleb enda kohta, et teda kisub metsa rohkem looduspisik, loomal laseb ta, kui vähegi võimalik, elada. Siiski on jahitrofeid Reiljani kodu kaminasaali aastatega kenake hulk kogunenud, eriti uhke on ta viieharuliste põdrasarvede üle ? Hiiumaal 1997 lastud põdrapullilt. Kokku on tal kolmed pullisarved. Lasknud on ta veel sokku, metssiga, faasanit? Faasanijaht on Eestis omaette meelelahutusäri, kuna metsikult faasaneid ei kasva. Jahi jaoks kasvatatakse neid spetsiaalselt ning lastakse siis metsa lahti: minge ja jahtige!
  Karu pole Reiljan lasknud. Karujahil on käinud ja otti näinud, aga ise maha lasknud mitte. Kord oli tal karujahil võimalus näha, kuis Läti president Guntis Ulmanis vaatas karu, silmad suured kui tõllarattad, kuid püssi palgele ei tõstnud. ?Ulmanis on Siberis käinud mees, tal on karu vastu austus,? tõlgib Reiljan presidendi lummatust.
  Jahiõnn on kas looma või jahimehe päralt. Reiljan teab hästi, et loom võib kahekümne sammu kaugusel olla, n-ö kindel laks, aga kui õnn on sel päeval temaga, läheb kuul ikka mööda, vastu kõiki füüsika- ja tõenäosusseadusi. On juhtunud sedagi, et kuul teeb silmaga nähtava lühikese laisa kaare ja potsatab looma nina ette maha.
  Siiski tuleb jahil arvestada paljude reeglite, seaduste ja seaduspärasustega. Iial ei tohi lasta end jahikirest haarata ja tulistada looma, kui on õrngi kahtlus, et laskesuunas on inimene.
  Tavaks pole lasta emast looma, tema ülesanne on liiki jätkata. Jahimees teab, et ema tuleb alati karja ees ning teised tema järel. Nii et kui põdralehm pea põõsast välja pistab, tuleb küll sõrm päästikul hoida, kuid mitte lasta. Varem või hiljem tuleb ka vasikas või mitu, neid juba lastakse.
  Jahimehe suurim südametunnistuse piin on see, kui haavatud loom metsa jääb. Enamasti seda küll ei juhtu ? kui loom pihta saab ja minema kõnnib, otsitakse ta, kui vähegi võimalik, üles ja lastakse maha. Haavatud loom on ohtlik ? mitte ainult kiskja, vaid ka väike jänes võitleb oma elu eest lõpuni.
  Eesti metsades Reiljanil täitmata unistusi pole, siin on kõik tehtud. Unistused jäävad lõuna poole ? kord tahab ta Aafrikas ära käia ja vaadata, kuidas savannis loomade elu käib. Tähtis pole kedagi maha lasta, tahaks lihtsalt minna binokliga kohale ja kõik oma silmaga ära näha.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.