8. mai 2002 kell 7:30

USA aktsiaturgudel: tööjõu efektiivsus vedas juhtivaktsiad plussi

USA aktsiaturgudel eile juhtivaktsiad kerkisid, sest tööjõu efektiivsus tegi 19 aasta kiireima tõusu.

Dow Jonesi tööstuskeskmine <GR#US.^DJI> kerkis 0,29 protsenti 9836,55 punktini. Tehnoloogiaettevõtete poolest rikas Nasdaqi koondindeks <GR#US.^IXIC> langes aga 0,30 protsenti 1573,82 punktini, kusjuures indeks oli veel plussis 20 minutit enne börsi sulgemist. Päevasiseselt oli nn tehnoloogiaindeks plussis koguni protsendi võrra.

Järelkauplemisel hakkasid tehnoloogiaaktsiad taas kerkima eelkõige tänu maailma suurimale interneti võrguseadmete tootjale Cisco Systems <GR#US.CSCO>, kes avaldas pärast börsi sulgemist oma eelmise kvartali majandustulemused. Kontserni kasum oli eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kolmekordne, mis kergitas aktsia hinna järelkauplemisel 12 protsendi võrra 14,68 dollarini. Ametliku kauplemise käigus kallines Cisco aktsia 1,47 protsenti 13,08 dollarini.

USA Föderaalreserv otsustas ootuspäraselt jätta baasintress 40 aasta madalaimale tasemele 1,75 protsendile. Suure tõenäosusega ei tõsta keskpank intresse enne augustit. Samas on inflatsioonilise surve oht olemas, mis võib siin pakutud arengustsenaariumi muuta.

Nasdaq on selle aasta kaheksast nädalast langenud seitsmel. Investeerimispanga Credit Suisse Asset Management direktori Stanley Nabi sõnul ei ole siiski tegemist veel nn langeva ehk karuturuga. 'Ma arvan, et see on usalduskriis', lausus ta uudisteagentuurile Reuters. 'Me oleme mattunud terve rea probleemide alla, eriti tehnoloogia ja telekommunikatsiooni valdkondades', lausus ta.

Hetkel kuum