25. oktoober 2002 kell 13:12

Majandusministeerium: katastroofiootus teeb ettevaatlikuks

Majandusministeeriumi hinnangul on praegused arengud rohkem kui murettekitavad, kuid rahvusvahelises konkurentsivõimes püsib Eesti tulemus stabiilne.

?Kas Eesti majandus on teel katastroofi poole, ei saa veel öelda, kuid olukord teeb ettevaatlikuks. Kas ostujõu kasv on pidev nähtus või hooajaline ? võibolla 2-3 kvartali pärast ei lähe nii hästi,? kommenteeris majanduse hetkeseisu majandusministeeriumi majandusarengu osakonna majandusanalüüsi talituse juhataja Janno Järve.

Samuti ei saa Järve sõnul öelda, nagu oleks Eesti majandus muutunud lähiminevikus oluliselt konkurentsivõimelisemaks või omaks ohtu konkurentsivõimes kiiresti kaotada. Rohkem kui igas kvartalis toimuvad muutused reaalpalgas ehk tööjõukulus ühe inimese kohta näitab konkurentsivõimet tööjõukulude osakaal SKPst. ?Konkurentsivõime arengud on väga pikaajalised ning alates 1993. aastast on olukord Eestis püsinud stabiilne,? märkis Järve.

Töötuse määr langes 2002. aasta II kvartalis 9,4%-le ehk samale tasemele, mis oli 1997. aasta II kvartalis. Töötute arv vähenes aastaga 20 900 inimese võrra. Heitunute ehk inimeste arv, kes olid loobunud tööd otsimast, vähenes aastaga 3400 inimese võrra.

Ehkki tööturul mitteaktiivsete inimeste arv kasvas, liigitas Järve muudatused ?hea mitteaktiivsuse? alla, kuna kasvas inimeste hulk, kes siirdusid õppima.

Tööturul mitteaktiivsete inimeste struktuur jagunes järgmiselt:

pensioniealised ? 37%õppimas või täiendõppel ? 32%hoolitsevad pereliikmete eest ? 12%haiged või invaliidid ? 11%heitunud isikud ? 5%muud ? 3%

Hetkel kuum