Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Olulisim on silmailu

  Nagu ühest suust rõhutavad pürotehnika firmad, et ilutulestiku puhul pole olulisim mitte ilutulestiku kõrgus ega kestvus või paukude arv, vaid silmailu.
  Ilutulestiku Keskus Arnika OÜ juhataja Eduard Tani seletab, et ilutulestik on nagu pildi vaatamine ? kas vaadata suurt pilti kaugelt või väikest lähedalt. Poes saadaval laiatarbe pürotehnikasse tuleks siiski suhtuda kui väiksesse pilti, mida on hea vaadata lähedalt oma koduaiast.
  Et see pildike aga täiuslik saaks, on pürotehnika tootjad välja mõelnud terve hulga erinevaid vidinaid nii lastele kui vanematele inimestele erineva suuruse ja võimsusega hinnavahemikus ühest kuni umbes 800 kroonini.
  Kõige traditsioonilisemad on pulga otsas raketid, mis lendavad sirgelt õhku, teevad oma efekti ära ja kustuvad. Ühelasuliste torust lastavate toodete hulka kuuluvad ka igasugused pommid ja Rooma küünlad. On veel kõikvõimalikke peamiselt lastele mõeldud minitooteid, näiteks keerutajad, vurrid, viled, liblikad. Lisaks võib nimetada paugutajaid, mida müüakse vaid aasta viimasel päeval ja siseilutulestikke.
  Eraldi toovad pürotehnika pakkujad välja vulkaanid ja fontäänid, mille kestvus on pikem ja mis nõuab rohkem täiskasvanu kätt. Vulkaani ja fontääni vahe seisneb selles, et vulkaanist justkui pursatakse sädemed välja, aga fontäänist puhutakse.
  ?Meestele meeldivad pigem vulkaanid, need on sellised jõulisemad ja lendavad kõrgemale, naised justkui eelistavad fontääne, sest need on õrnemad ja ilusad,? räägib Ruf Ilutulestike spetsialist Ivo Melder.
  Aga nii mehed kui naised tahavad efekti. Ilusa efekti tekitab patarei, mis on tehase poolt kokku pandud pakett, kus ainult ühest süütamisest lendab taeva poole terve ilutulestik, mille kestvus ja võimsus sõltub torude arvust ja nende läbimõõdust.
  ?See on kõige mugavam ja ilusam,? arvab OÜ Eesti Ilutulestike juhataja Ain Sults, kuid lisab siis, et tegelikult on ilutulestike ostmine nagu autoost, kus samamoodi on inimestel erinevad eelistused näiteks kaasaskäivate lisade suhtes.
  Ilusa efekti tekitamine pole aga ainus, millele enne ilutulestiku süütamist mõelda tasub. Oluline on, et see kaunis hetk oleks turvaline ja ohutu nii süütajale kui pealtvaatajatele.
  Selleks paluvad pürotehnika firmad tähelepanelikult lugeda tootega kaasas olevat juhendit ja jälgida, et ilutulestiku tegemise ümber oleks piisavalt ruumi. Kindlasti tuleks pürotehnikale läheneda selge peaga.
  Ühtegi toodet, mis taeva poole lähetatakse, ei tohi käes hoida ja rakette tuleks kindlasti lasta kas pudelist või torusse paigutatult. ?Teinekord ei ole nii palju pudeleid ja siis pannakse toasoe rakett lumme seisma. Aga selle aja jooksul, kui esimese raketi süütamisest viimaseni jõutakse, võib see olla juba jõudnud lumme ära külmuda ja siis ta paigalt ei liigu,? hoiatab Melder.
  Eduard Tani Arnikast õpetab, et kui toode ei plahvata, ei tohiks 10?20 minuti jooksul seda lähemalt uurida, sest see võib veel aeglaselt hõõguda. Sellised tooted peaks tagastama poodi või hävitama vette visates.
  Tehnilise Järelevalve Inspektsiooni spetsialist Toomas Valner juhib tähelepanu sellele, et tuulega on ohtlik ilutulestikke lasta ja tuleb arvestada, et rakett lendab vastutuult.
  Valner soovitab ka lemmikloomad paugutamise ajaks tuppa kinni panna, et nad ehmatusest ära ei jookseks.
  Et kõik oleks kindlamast kindlam, võiks mõne toote proovida juba enne õiget aega õhku lasta. ?Ükskord oli näiteks selline juhus, et lasti toas vulkaani tordi peal ja korraga saigi sünnipäev läbi, lagi tahmane ja pidulaud rikutud,? räägib Valner. Et ei juhtuks selliseid ootamatusi nagu tollel sünnipäeval, tasub ilutulestik juba varakult ette planeerida ja läbi mõelda ning mitte jätta kõike viimasele minutile.
  Autor: Kadri Tonka
 • Hetkel kuum
Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Julgeolekuohuks nimetatud inimõiguste teabekeskus lõpetas tegevuse
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.