Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Olulisim on silmailu

  Nagu ühest suust rõhutavad pürotehnika firmad, et ilutulestiku puhul pole olulisim mitte ilutulestiku kõrgus ega kestvus või paukude arv, vaid silmailu.
  Ilutulestiku Keskus Arnika OÜ juhataja Eduard Tani seletab, et ilutulestik on nagu pildi vaatamine ? kas vaadata suurt pilti kaugelt või väikest lähedalt. Poes saadaval laiatarbe pürotehnikasse tuleks siiski suhtuda kui väiksesse pilti, mida on hea vaadata lähedalt oma koduaiast.
  Et see pildike aga täiuslik saaks, on pürotehnika tootjad välja mõelnud terve hulga erinevaid vidinaid nii lastele kui vanematele inimestele erineva suuruse ja võimsusega hinnavahemikus ühest kuni umbes 800 kroonini.
  Kõige traditsioonilisemad on pulga otsas raketid, mis lendavad sirgelt õhku, teevad oma efekti ära ja kustuvad. Ühelasuliste torust lastavate toodete hulka kuuluvad ka igasugused pommid ja Rooma küünlad. On veel kõikvõimalikke peamiselt lastele mõeldud minitooteid, näiteks keerutajad, vurrid, viled, liblikad. Lisaks võib nimetada paugutajaid, mida müüakse vaid aasta viimasel päeval ja siseilutulestikke.
  Eraldi toovad pürotehnika pakkujad välja vulkaanid ja fontäänid, mille kestvus on pikem ja mis nõuab rohkem täiskasvanu kätt. Vulkaani ja fontääni vahe seisneb selles, et vulkaanist justkui pursatakse sädemed välja, aga fontäänist puhutakse.
  ?Meestele meeldivad pigem vulkaanid, need on sellised jõulisemad ja lendavad kõrgemale, naised justkui eelistavad fontääne, sest need on õrnemad ja ilusad,? räägib Ruf Ilutulestike spetsialist Ivo Melder.
  Aga nii mehed kui naised tahavad efekti. Ilusa efekti tekitab patarei, mis on tehase poolt kokku pandud pakett, kus ainult ühest süütamisest lendab taeva poole terve ilutulestik, mille kestvus ja võimsus sõltub torude arvust ja nende läbimõõdust.
  ?See on kõige mugavam ja ilusam,? arvab OÜ Eesti Ilutulestike juhataja Ain Sults, kuid lisab siis, et tegelikult on ilutulestike ostmine nagu autoost, kus samamoodi on inimestel erinevad eelistused näiteks kaasaskäivate lisade suhtes.
  Ilusa efekti tekitamine pole aga ainus, millele enne ilutulestiku süütamist mõelda tasub. Oluline on, et see kaunis hetk oleks turvaline ja ohutu nii süütajale kui pealtvaatajatele.
  Selleks paluvad pürotehnika firmad tähelepanelikult lugeda tootega kaasas olevat juhendit ja jälgida, et ilutulestiku tegemise ümber oleks piisavalt ruumi. Kindlasti tuleks pürotehnikale läheneda selge peaga.
  Ühtegi toodet, mis taeva poole lähetatakse, ei tohi käes hoida ja rakette tuleks kindlasti lasta kas pudelist või torusse paigutatult. ?Teinekord ei ole nii palju pudeleid ja siis pannakse toasoe rakett lumme seisma. Aga selle aja jooksul, kui esimese raketi süütamisest viimaseni jõutakse, võib see olla juba jõudnud lumme ära külmuda ja siis ta paigalt ei liigu,? hoiatab Melder.
  Eduard Tani Arnikast õpetab, et kui toode ei plahvata, ei tohiks 10?20 minuti jooksul seda lähemalt uurida, sest see võib veel aeglaselt hõõguda. Sellised tooted peaks tagastama poodi või hävitama vette visates.
  Tehnilise Järelevalve Inspektsiooni spetsialist Toomas Valner juhib tähelepanu sellele, et tuulega on ohtlik ilutulestikke lasta ja tuleb arvestada, et rakett lendab vastutuult.
  Valner soovitab ka lemmikloomad paugutamise ajaks tuppa kinni panna, et nad ehmatusest ära ei jookseks.
  Et kõik oleks kindlamast kindlam, võiks mõne toote proovida juba enne õiget aega õhku lasta. ?Ükskord oli näiteks selline juhus, et lasti toas vulkaani tordi peal ja korraga saigi sünnipäev läbi, lagi tahmane ja pidulaud rikutud,? räägib Valner. Et ei juhtuks selliseid ootamatusi nagu tollel sünnipäeval, tasub ilutulestik juba varakult ette planeerida ja läbi mõelda ning mitte jätta kõike viimasele minutile.
  Autor: Kadri Tonka
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Tõnu Mertsina: ettevõtete kasvuväljavaade halveneb
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Kristiina Saal: viis soovitust, kuidas leida meeskonda õiged inimesed
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Täna on viimane päev märkida Coopi aktsiaid
Coop Panga uute aktsiate märkimine lõpeb täna kell 16.00. Aktsiate avaliku pakkumise eesmärk on kaasata 15–20 miljonit eurot lisaraha panga edasise kasvu toetamiseks.
Coop Panga uute aktsiate märkimine lõpeb täna kell 16.00. Aktsiate avaliku pakkumise eesmärk on kaasata 15–20 miljonit eurot lisaraha panga edasise kasvu toetamiseks.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kas ennetada tööstressi või tegeleda tagajärgedega?
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Vastvalminud Opeli esindus Peetris vahetab omanikku
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.

Olulisemad lood

Lillekasvatajast gasell katsetab kogu aeg: kui läheb nässu, siis läheb nässu
Tootsi Aiandi üks omanikke ja juht Tarvo Alvet katsetab pidevalt uute lilledega. “Mul on alati selline teatud protsent jäänud riskiks, et katsetan ära – tuleb, mis tuleb, kui läheb nässu, siis läheb nässu,” rääkis ta Äripäeva raadiosaates "Kiired ja vihased".
Tootsi Aiandi üks omanikke ja juht Tarvo Alvet katsetab pidevalt uute lilledega. “Mul on alati selline teatud protsent jäänud riskiks, et katsetan ära – tuleb, mis tuleb, kui läheb nässu, siis läheb nässu,” rääkis ta Äripäeva raadiosaates "Kiired ja vihased".

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.