• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Olulisim on silmailu

  Nagu ühest suust rõhutavad pürotehnika firmad, et ilutulestiku puhul pole olulisim mitte ilutulestiku kõrgus ega kestvus või paukude arv, vaid silmailu.
  Ilutulestiku Keskus Arnika OÜ juhataja Eduard Tani seletab, et ilutulestik on nagu pildi vaatamine ? kas vaadata suurt pilti kaugelt või väikest lähedalt. Poes saadaval laiatarbe pürotehnikasse tuleks siiski suhtuda kui väiksesse pilti, mida on hea vaadata lähedalt oma koduaiast.
  Et see pildike aga täiuslik saaks, on pürotehnika tootjad välja mõelnud terve hulga erinevaid vidinaid nii lastele kui vanematele inimestele erineva suuruse ja võimsusega hinnavahemikus ühest kuni umbes 800 kroonini.
  Kõige traditsioonilisemad on pulga otsas raketid, mis lendavad sirgelt õhku, teevad oma efekti ära ja kustuvad. Ühelasuliste torust lastavate toodete hulka kuuluvad ka igasugused pommid ja Rooma küünlad. On veel kõikvõimalikke peamiselt lastele mõeldud minitooteid, näiteks keerutajad, vurrid, viled, liblikad. Lisaks võib nimetada paugutajaid, mida müüakse vaid aasta viimasel päeval ja siseilutulestikke.
  Eraldi toovad pürotehnika pakkujad välja vulkaanid ja fontäänid, mille kestvus on pikem ja mis nõuab rohkem täiskasvanu kätt. Vulkaani ja fontääni vahe seisneb selles, et vulkaanist justkui pursatakse sädemed välja, aga fontäänist puhutakse.
  ?Meestele meeldivad pigem vulkaanid, need on sellised jõulisemad ja lendavad kõrgemale, naised justkui eelistavad fontääne, sest need on õrnemad ja ilusad,? räägib Ruf Ilutulestike spetsialist Ivo Melder.
  Aga nii mehed kui naised tahavad efekti. Ilusa efekti tekitab patarei, mis on tehase poolt kokku pandud pakett, kus ainult ühest süütamisest lendab taeva poole terve ilutulestik, mille kestvus ja võimsus sõltub torude arvust ja nende läbimõõdust.
  ?See on kõige mugavam ja ilusam,? arvab OÜ Eesti Ilutulestike juhataja Ain Sults, kuid lisab siis, et tegelikult on ilutulestike ostmine nagu autoost, kus samamoodi on inimestel erinevad eelistused näiteks kaasaskäivate lisade suhtes.
  Ilusa efekti tekitamine pole aga ainus, millele enne ilutulestiku süütamist mõelda tasub. Oluline on, et see kaunis hetk oleks turvaline ja ohutu nii süütajale kui pealtvaatajatele.
  Selleks paluvad pürotehnika firmad tähelepanelikult lugeda tootega kaasas olevat juhendit ja jälgida, et ilutulestiku tegemise ümber oleks piisavalt ruumi. Kindlasti tuleks pürotehnikale läheneda selge peaga.
  Ühtegi toodet, mis taeva poole lähetatakse, ei tohi käes hoida ja rakette tuleks kindlasti lasta kas pudelist või torusse paigutatult. ?Teinekord ei ole nii palju pudeleid ja siis pannakse toasoe rakett lumme seisma. Aga selle aja jooksul, kui esimese raketi süütamisest viimaseni jõutakse, võib see olla juba jõudnud lumme ära külmuda ja siis ta paigalt ei liigu,? hoiatab Melder.
  Eduard Tani Arnikast õpetab, et kui toode ei plahvata, ei tohiks 10?20 minuti jooksul seda lähemalt uurida, sest see võib veel aeglaselt hõõguda. Sellised tooted peaks tagastama poodi või hävitama vette visates.
  Tehnilise Järelevalve Inspektsiooni spetsialist Toomas Valner juhib tähelepanu sellele, et tuulega on ohtlik ilutulestikke lasta ja tuleb arvestada, et rakett lendab vastutuult.
  Valner soovitab ka lemmikloomad paugutamise ajaks tuppa kinni panna, et nad ehmatusest ära ei jookseks.
  Et kõik oleks kindlamast kindlam, võiks mõne toote proovida juba enne õiget aega õhku lasta. ?Ükskord oli näiteks selline juhus, et lasti toas vulkaani tordi peal ja korraga saigi sünnipäev läbi, lagi tahmane ja pidulaud rikutud,? räägib Valner. Et ei juhtuks selliseid ootamatusi nagu tollel sünnipäeval, tasub ilutulestik juba varakult ette planeerida ja läbi mõelda ning mitte jätta kõike viimasele minutile.
  Autor: Kadri Tonka
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hästi sihitud piirangud, aga viirus lendas juba radarist välja
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Niisuguseid koroonameetmeid, nagu nüüd välja kuulutati, läks vaja juba enne valimispäeva, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue rahvaaktsia võtsid omaks ka tuntud näod
Enefit Green on tõeline rahvaaktsia ja aktsionäride nimekirja pikkusele ei saa vastu ükski teine Balti börsifirma. Nii nagu võib aktsionäride seast leida oma naabritüdruku või tädipoja, nõnda on end Enefit Greeni aktsionäride nimekirja sättinud ka raadiohääled, sportlased, muusikud ja poliitikud.
Enefit Green on tõeline rahvaaktsia ja aktsionäride nimekirja pikkusele ei saa vastu ükski teine Balti börsifirma. Nii nagu võib aktsionäride seast leida oma naabritüdruku või tädipoja, nõnda on end Enefit Greeni aktsionäride nimekirja sättinud ka raadiohääled, sportlased, muusikud ja poliitikud.
Nimekiri avalik: TOP 1000 Enefit Greeni aktsionäri Vaata 1000 suuremat investorit!
Homme kauplemist alustava Enefit Greeni aktsionäride nimekirjast leiab tuntud ärimehi ja poliitikuid, aga ka meelelahutusest tuntud nimesid.
Homme kauplemist alustava Enefit Greeni aktsionäride nimekirjast leiab tuntud ärimehi ja poliitikuid, aga ka meelelahutusest tuntud nimesid.
Kaupmehed kehtestavad vabatahtlikult uued piirangud
Eesti Kaupmeeste Liidu liikmed sõlmivad avaliku kokkuleppe rakendada vabatahtlikult piiranguid ja meetmeid, et tõkestada koroonaviiruse levikut kaubanduspindadel.
Eesti Kaupmeeste Liidu liikmed sõlmivad avaliku kokkuleppe rakendada vabatahtlikult piiranguid ja meetmeid, et tõkestada koroonaviiruse levikut kaubanduspindadel.