Peeter Raidla • 7. august 2003 kell 10:10

Rahandusministeerium: inflatsioon kiirenes juulis

Juulis toimus ootuspärane hinnatõusu kiirenemine, mille peamisteks põhjusteks olid sideteenuste kallinemine ning toiduainete hinnalanguse aeglustumine.

Tarbijahinnaindeks tõusis võrreldes eelmise aasta juuliga 0,8 protsenti, mis on jätkuvalt madalam eurotsooni inflatsioonist, öeldakse rahandusministeeriumi kommentaaris.

Aastases arvestuses mõjutas tarbijahindu kõige rohkem transporditeenuste odavnemine seoses euro suhtes madala dollari kursiga ja kohalike kütusefirmade vahelise konkurentsiga, kus jaehinnad langesid kohati hulgihindade tasemele. Toit ja mittealkohoolsed joogid ning majapidamisteenused odavnesid samuti, samas on märgata aastase hinnalanguse vähenemist.

Tarbijahinnaindeks tõusis eelmise kuuga võrreldes juulis 0,2 protsenti. Kõige suuremat mõju avaldasid sideteenuste ja eluasemekulutuste kallinemine ning transporditeenuste odavnemine.

Eurotsooni aastane inflatsioon langes juuni 2,0 protsendilt juuli 1,9 protsendile. Inflatsiooni alanemise põhjustas tõenäoliselt toidukaupade hindade vähenemine ja USA dollari kursi stabiliseerumine euro suhtes. Eurotsooni inflatsioon püsib tõenäoliselt ka augustis 2 protsendi ümber, sõltudes enim toornafta ja toidukaupade hinnakõikumistest ning USA dollari kursi muutustest. Kaupade ja teenuste kallinemine Eestis peaks augustis olema madalal tasemel, tõdes rahandusministeerium.

Hetkel kuum