23. oktoober 2003 kell 9:33

Kauppalehti kolumnist: Eesti krooni kurss tugevalt ekslik

Eesti krooni kurss euroga on tugevalt ekslik, leiab Kauppalehti kolumnist Heikki Häyrynen.

'Näiteks räägitakse, et kulutused tööjõule on Eestis vaid viiendik Soomega võrreldes. Tegelikult on küsimus selles, et krooni valuutakurss euroga on tugevalt ekslik,' kirjutas Häyrynen.

Autor kirjutas, et kui aastal 2000 oli SKT inimese kohta Eestis vaid 16% Soome tasemest, siis ometigi on eestlastel raha kasutada kaupu ja teenuseid pea samal määral, kui seda teevad Euroopa arenenud riikide kodanikud.

Näiteks aastal 2000 kasutasid eestlased elektrienergiat inimese kohta sama palju kui taanlased või shveitslased. Samuti on sõiduautosid eestlastel inimese kohta sama palju kui norrakatel, soomlastel või shveitslastel. Krooni kurss euro suhtes on seega märkimisväärselt madal, leiab Hayrynen.

Hetkel kuum