Ülo Toomsalu • 19. november 2003 kell 6:41

EPL: Ministeerium soovib netiühendusi rahastada

Majandusministeerium pooldab kiirele internetiühendusele inimõiguse kaalu andmist ja mõtleb ühendusi paigaldavate ettevõtete rahalisele toetamisele.

Elion ning kaabel-TV firmad on arvutanud, et näiteks mõnel pool maarajoonides, kuid ka mõnes Tallinna uues elamurajoonis on interneti püsiühenduse paigaldamine liiga kulukas, et see ära tasuks. Ministeeriumi hinnangul tuleks teenusepakkujatele kompenseerida kulutused, mis nende tasuvuspiirist üle jäävad. Seni ei ole internetiühenduste paigaldamist riiklikult subsideeritud, kirjutab Eesti Päevaleht.

Täpsemaid internetiühenduste leviku soodustamise plaane ei ole veel paika pandud. Avaliku ning erasektori esindajatest koosnev informaatikanõukogu on küsimust aga arutanud ning pannud paika üldise suunise teha internetiühendus samadel tingimustel kättesaadavaks kõikidele Eesti leibkondadele.

Informaatikanõukogu liikme ning IT Kolledži õppejõu Linnar Viigi hinnangul on see hea mõte, et kiire interneti püsiühendus võiks kõigile kättesaadavaks saada, see võimaldaks inimestel väga erinevaid sisuteenuseid kasutada, alates e-postist kuni videoklippide vaatamiseni. Kättesaadavust piirab tema sõnul püsiühenduse hind, mis Euroopaga võrreldes absoluutväärtuses on küll odav, kuid paljudele eestlastele siiski ülemäära kõrge.

?Konkurents teenusepakkujate vahel toimib vaid suuremates linnades, kus on esindatud Elion, kaabel-TV pakkujad ning kus traadita andmeside on kättesaadav,? rääkis Viik. ?Maapiirkondades, kus interneti kättesaadavus võiks oluliselt elukvaliteeti tõsta, see nii hästi aga ei toimi.?

Hetkel kuum