Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Galvexi järjekordne avamine

  Läinud neljapäeval Galvexis toimunud järjekordne tehase esitlus tuli tuttav ette, nagu oleks midagi sellist juba varem toimunud. Täpselt sama jutuga, aga teiste inimeste vahendusel, on tehast presenteeritud mitmel korral.
  Galvexi tootmishoonele pandi nurgakivi 2001. aasta suvel. Siis olid kohal omanikud USAst: Daniel Bain ja Barry Bernsten ning viimase äi Rudolf Robertson. Ligi 3,8 miljardi kroonine tehas reklaamiti välja kui Eesti suurim välisinvesteering. Juba aasta pärast ehituse algust pidi Muugal asuv tootmine hakkama eksportima lääneriikidesse kuni 500 000 tonni Venemaalt ja Ukrainast pärit terast.
  Järgmisena esitlesid Galvexi juhid ettevõtet 2002. aasta lõpus. 40 meetri kõrgune hoone oli sadamakai ääres valmis ja Itaalia firma Danieli seadmed paigas. Liin töötas. Automaatika keris teraslehe rullilt lahti, vedas läbi sulatsingiga täidetud vanni, jahutas maha ja keris rulli tagasi. Tootmisliini ümber asuvad laoruumid olid metallirulle täis. Galvex sai Äripäevalt aasta äriidee tunnustava tiitli. Galvexi juhid Toomas Tuul ja Martin Mehilane rääkisid, et kohe-kohe hakkab tootmisliin täisvõimsusel tööle ning siis hakkab tulema 400 000 tooni tsingitud terast aastas.
  Sama seis oli Galvexis tänavu kevadel. Liin töötas ja laod olid metallirulle täis. Juhtohjad üle võtnud Daniel Bain rääkis, kuidas testimisperiood on läbi saanud, seisakud lõppenud ja tootmisvõimsus 60 000 tonni kuus on 24tunnise töötsükli käigus peaaegu saavutatud.
  Tuul ja Mehilane olid kevadeks ettevõttest lahkunud. Nad läksid pärast seda, kui ettevõtte omanikud olid avastanud paari tuhande tonni metalli varguse ligi miljoni dollari ulatuses. Varguses kahtlustatuna võeti vahi alla ettevõtte majandusjuht Toomas Kullerkup. Varguse kohta on algatatud kriminaalasi, mis on politsei menetluses.
  Tänavu suvel tuli Galvexist mitmeid signaale selle kohta, et liin seisab ja mingit tootmist ei toimu. Mitmed ettevõtted, nende seas Eesti Energia, kaebasid, et Galvex ei suuda teenuste eest maksta. Galvexi juhtkond hoidus olukorda kommenteerimast.
  Kuni möödunud neljapäevani, mil näidati jälle tuttavaid asju: metallirulle ja sulatsingi vanni. Rääkimas olid jälle uued inimesed, seekord kaks kena tüdrukut, mõne kuuga personalijuhi ametist ettevõtte mänedžeriks tõud Olesija Roos ja Galvex Servicesi ostu- ja müht Kristel Hallimä Neile sekundeeris kvaliteedijuht Argo Aavik.
  Roos ja Hallimäe andsid mõista, et nemad on ettevõtte tegelikud juhid. Tüdrukute hääl värises, ent suu oli naerul ja nad suutsid juhtida pressikonverentsi ning korrata veatult varem selgeks õpitud teksti ettevõtte tootmisvõimsusest ja toodangu kvaliteedist.
  Roos rääkis, et tuli Galvexisse personalijuhiks ja edutati kiiresti ostu-müügi mänedžeriks. Ta lisas, et on hariduse omandanud EBSis, London Business Schoolis ja Amsterdami Üikoolis. Kõkoolid on lõatud, saadud teaduskraade ei osanud ta nimetada.
  ?Siin on ameerikalik kultuur,? kirjeldas Roos Galvexit. Tema sõnul pole enam mõtet rääkida ettevõtte minevikust, vaid ainult tulevikust. Varasemad otsused tulid omanikelt, tema pole omanik. Seetõttu pole tal võimalust rääkida näiteks sellest, kui kaugel on uurimine metallivarguse osas.
  Roos ütles, et tehas läks käiku küll aasta tagasi, ent see aasta oli testiperiood. ?Mahud on kaks korda kasvanud, tootmine on saavutamas võimsuse tippu,? kirjeldas ta praegust olukorda. Kui varem oli plaan müüa Vene metalli läände, siis nüüd on vastupidi, kiiresti arenev Vene turg januneb kvaliteetse USA terase järele.
  Ajal, kui noored mänedžerid ettevõ tutvustasid, vaatasid tippjuhid Daniel Bain ja Patrick Queen mäu pealt ja muhelesid rahulolevalt. Bain surus kä paarisajal äprominendil, kes olid tootmishoone kõle püandud telki tikuvõiva-vastuvõe kutsutud.
  Minevikust polnud ka Bain enam nõus rääkima. Näis, et ta soovib kõik vanad mured unustada ning puhta lehena uuesti alustada. Galvexi uus algus on 20. november 2003.
 • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.