ÄP fototoimetus • 25. november 2003 kell 22:00

Pileti hind olgu üks nii kohalikule kui külalisele

Tallinn kavandab alates järgmise aasta 1. märtsist oma elanikele odavamat ühistranspordi piletit, mille saab lunastada ID-kaardiga. Tallinna Linnavalitsus on sellise sammuga võtnud ?nitti eelkõige Helsingist.

Äripäev ei toeta kunagise ostukaardi laadset vahetegemist omade ja n-ö võõraste, kohalike ja sissesõitnute, ID-kaardi omanike ja mitteomanike vahel.

Me ei ole vastu tehnilisele progressile, mida üks ID-kaardi rakendus kahtlemata on; oleme vastu vabaturumajanduse põhimõtete hülgamisele, mis tekitab kahju eelkõige Tallinna kui Eesti pealinna imidžile. Sellega isoleerib Tallinn ennast teistest omavalitsustest: piletite hinnavahet ei tõlgendata kui soodustuste tegemist omadele, vaid pigem ?võõraste? külalislahkusetut lisakoormamist.

Kuigi Pärnu on juba varem kehtestanud sõitjate kastisüsteemi, õhutaks Tallinn vaenu veelgi. Võimalik, et teenimisvõimalust haistavad maakonnasisesed bussiliinid, nõudes sõitjatelt väljastpoolt maakonda kõrgemat piletihinda. Liialdades: nt Tallinn-Pärnu bussiliinil sõidaksid vanade hindadega Tallinna, Harju-, Rapla ja Pärnumaa inimesed (sealt, kust liin läbi läheb), ülejäänutelt nõutaks aga kallimat piletit. Ei tohiks olla raske ette kujutada, millise džinni Tallinn pudelist valla päästab.

Teine aspekt: Tallinn on juba täna äärmiselt autostunud. Aeg-ajalt on püütud propageerida liikumisviisi, et väljastpoolt tulijad jätaks auto kuhugi äärelinna parkimisplatsile ? marketite juures olevad parklad võiks ju täita seda ülesannet? ? ja liiguks edasi südalinna ühistranspordiga. Kui sissesõitnutele tuleb kallim ühistraspordi pilet, ei hakka niisugune skeem iialgi tööle. Enamgi veel: kaaludes varem näiteks elektrirongi koos trammiga, võrreldes autoga, loobutakse ühistranspordist selle kalliduse pärast, ja autosid tuleb Tallinna ainult juurde.

Kolmandaks suhtuks Tallinn ebasõbralikult oma välisturistidesse. Võib-olla on suure turistide voolu, mis aitab kenasti linnakassat täita, üks põhjus see, et välismaalased on kohalikega võrdsed. Tõsi, paljudes riikides, eriti vaesemates, nõutakse turistidelt rohkem. Kuid on riike ? suuremaid ja rikkamaid ?, kus sul välismaalasena rohkem maksta ei tulegi. Ja neid kohti külastaks heameelega uuesti. Et Helsingis on omadele odavamad piletid, ei ole veel põhjendus Tallinnale. Nt soodustab London Visitor Travelcard?i näol just turistide sõitmisi.

Võrdlemisi keerulise süsteemi administreerimine on kallis ja selleks kuluvaid summasid oleks õigem kasutada ühistranspordi arendamisele endale. Kadunud on tunnipiletid, kriips on peale tõmmatud vist ka mobiili abil ostetavale piletile (Helsingis asi toimib), mis sai sõitjatelt hea vastuvõtu osaliseks? Seega ei tundu linnavalitsus just sihipäraselt tegutsevat.

Tallinn kavandab sissesõitnutele ka parkimise hinda tõsta, mis on samuti diskrimineeriv meede, põhjustades vastureaktsiooni mujal Eestis. Tuleb hinnata Tallinna linnaisade kahtlemata häid kavatsusi oma linna elanikele soodustuste tegemisel, kuid hetkel tekitab niisugune linnriigistumine üksnes uusi probleeme, mistõttu soovitame piletitest ja parkimisest sel kujul loobuda.

Autor: ÄP

Hetkel kuum