• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Majandusministeerium: Oktoobris jätkus Eesti omatoodete ekspordi kiire kasv

  Oktoobris jätkusid väliskaubanduses positiivsed arengud, teatas majandusministeerium kommentaaris oktoobri väliskaubandusnäitajate kohta.

  Omatoodete eksport suurenes neljandat kuud järjest 15% piires, mis iseloomustab Eesti ettevõtete ekspordipotentsiaali jätkuvat paranemist. Sellisele ekspordi arengutendentsile viitasid ka varem avaldatud tööstuse oktoobrikuu müüginäitajad, kus kiiret müügikasvu toetas just eksport.
  Majandusministeerium lisas, et samal ajal pidurdas koguekspordi aastast kasvu allhangete kahanemine. Kasv oli 5,2%, mida võib põhjendada eelmise aasta kõrge võrdlusbaasiga, sest siis jõudis allhankeekspordi maht taas peaaegu kriisieelsele tasemele.
  Selle aasta septembriga võrreldes suurenes allhankeeksport oluliselt, millele viitas juba töötluskaupade sisseveo tugev kasv septembris võrreldes eelmise kuuga. Ka impordi kasvutempo aeglustus (14,1%ni), seda just sisenõudluse kasvu pidurdumise arvel, mistõttu kaubavahetuse puudujääk kahanes septembriga võrreldes veidi, ulatudes 2,6 miljardi kroonini.
  Normaalekspordi tugevat kasvu toetasid endiselt kõrgete aastakasvudega masinad ja seadmed, keemiatooted ning instrumendid ja aparaadid. Ka puidu ja puidutoodete ning loomsete toodete väljavedu suurenes kogu omatoodete ekspordiga samas suurusjärgus. Allhankeekspordi kahanemist aastases võrdluses mõjutasid kõige rohkem metallitooted, kuid nende osas oligi eelmise aasta võrdlusbaas väga kõrge.
  Ka masinate ja seadmete allhanked olid eelmise aasta oktoobris tugeva kasvuga, mistõttu selle aasta näitajad jäid veidi madalamaks, samas septembriga võrreldes suurenes nende allhankeeksport oluliselt.
  Impordis siseringlusse eristusid jätkuvalt kõrge aastase kasvuga transpordivahendid aga ka puidu sissevedu suurenes tugevalt. Palginappus siseturul sunnib puidutööstuse ettevõtteid üha rohkem puitu importima. Olgugi, et oktoobris algab juba jõulukaupade varumine, tarbekaupade sissevedu aastaga oluliselt ei kasvanud.
  Töötluskaupade sissevedu oktoobris eriti ei suurenenud, vaid keemiatoodete ja metallide impordil oli märkimisväärne kasv, seetõttu pole ka lähiajal oodata allhangete osas kiireid arenguid.
  Järgneval kuul võib oodata väliskaubanduse mahtude kasvu. Ekspordi arenguid toetab endiselt tugev normaaleksport. Eesti Konjunktuuriinstituudi tööstuse baromeetrist on näha, et novembris on ettevõtete ootused eksporttellimuste osas positiivsed. Samal ajal püsib ka oodatavalt kõrge impordinõudlus, mistõttu pole tõenäoliselt loota kiiret väliskaubanduse puudujäägi langust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Adam Erki Enok: elekter on kallis. Aga kes investeeriks tootmisesse, kui hind võib nulli kukkuda?
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
USA aktsiaturud alustasid uut nädalat langusega
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid esmaspäeva langusega ning tähtsaid uudiseid, mis oleks investorite meeleolusid tunduvalt muutnud, ei ilmunud. Jätkuvalt muretsetakse kõrge inflatsiooni ja rahapoliitika karmistamise pärast, vahendab Reuters.
USA suurimad aktsiaindeksid lõpetasid esmaspäeva langusega ning tähtsaid uudiseid, mis oleks investorite meeleolusid tunduvalt muutnud, ei ilmunud. Jätkuvalt muretsetakse kõrge inflatsiooni ja rahapoliitika karmistamise pärast, vahendab Reuters.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Raadiohommikus: tehinguturul ja Ukrainas toimuv
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis tuleb juttu NATO idatiiva tugevdamisest, Eesti tehinguturul toimuvast sõja valguses ja sellest, mida arvab Ukraina ettevõtluse perspektiividest seal äsja äridelegatsiooni koosseisus käinud ettevõtja.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis tuleb juttu NATO idatiiva tugevdamisest, Eesti tehinguturul toimuvast sõja valguses ja sellest, mida arvab Ukraina ettevõtluse perspektiividest seal äsja äridelegatsiooni koosseisus käinud ettevõtja.
Bloomberg: Lõuna-Korea elektriautod on Tesladest veelgi kuumem kaup
Ehkki Tesla toodab jätkuvalt palju rohkem autosid, võib kõige tähelepanuväärsemateks elektrisõidukiteks pidada praegu hoopis Hyundai Ioniq 5 ja Kia EV6, kirjutab Bloomberg.
Ehkki Tesla toodab jätkuvalt palju rohkem autosid, võib kõige tähelepanuväärsemateks elektrisõidukiteks pidada praegu hoopis Hyundai Ioniq 5 ja Kia EV6, kirjutab Bloomberg.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.