Aili Sandre • 2. jaanuar 2004 kell 11:42

Konkurentsi tõus võib raskendada väikeettevõtete olukorda

Konkurentsi tõus ja kasvav surve hindadele võib professor Juhan Tederi hinnangul raskendada väike- ja keskmise suurusega ettevõtete majandusolukorda.

ELi 15 liikmesriiki iseloomustas 1991-1994. a ettevõtete arvu mõningane langus, aga 2001. a oli ettevõtteid 6% rohkem kui 1990. a. Tederi sõnul on suurim kasv toimunud Iirimaal (42%) ja Kreekas (38%). Ettevõtete arv on vähenenud vaid kolmes riigis. Suurim on vähenemine olnud Soomes (-17%) ja Rootsis (-10%), aga sealgi on ettevõtete arv uuesti tõusma hakanud. Itaalias on langus olnud minimaalne (-0,2%).

?Kas ja kui kaua ettevõtete arvu tõus kestab, on raske prognoosida. VKEde olukorda võib raskendada riikide majanduste suurem läbipõimumine. Selle käigus võib suurimaid kasvuvõimalusi pakkuda ekspordi laiendamine, milleks VKEdel on aga väiksemad kalduvused,? kirjutab professor Teder esmaspäevases Äripäevas.

ELi uute liikmesriikide ettevõtetest on Tederi sõnul suuremat tulu turgude integratsioonist prognoositud samuti suurematele ettevõtetele, samas kui väikeettevõtted on haavatavad kasvava konkurentsi ning ressursside ja oskuste nappuse tõttu. Ka uutest regulatsioonidest tulenevad nõuded on Tederi hinnangul väikeettevõtetele suuremaks koormaks.

Hetkel kuum