Kerry saamine Bushi rivaaliks otsustatud

Tõnis Arnover 04. märts 2004, 00:00

Kohe, kui teisipäeva öösel oli selgunud tema võit John Edwardsi üle kolmandikku USA valijaskonda esindavas üheksas osariigis kümnest, kuulutas 60aastane John Kerry: ?Ma olen võitleja ja kavatsen presidendiks saades taas ühendada Ameerika rahva, kelle praeguse presidendi poliitika on lõhestanud.?

President George Bush soovis Kerryle telefoni teel õnne ja ütles, et ootab pingelist võitlust. Näidates, kui tõsiselt Bush Kerrysse suhtub, käivitas president ühtlasi eile televisioonis oma valimiskampaania, mis on otseselt suunatud Kerry vastu. Avalöögi tegi asepresident Dick Cheney, kes ründas teleusutluses Kerry vaateid riigikaitsele.

Lõppvõitlust ootab terve Ameerika, mis on Bushi valitsemisajal tugevalt polariseerunud. Kerryl pole veel koos piisavat valijameeste toetust, mis on vajalik juulis Bostonis peetaval demokraatide parteikonvendil ametlikuks presidendikandidaadiks nimetamiseks. Kuid tema tõsisemad konkurendid on üksteise järel alla andnud. Eile teatas loobumisest ka põhivastane John Edwards. Kõik nad on kogenud, et ei suuda murda demokraatide üldist veendumust, mille kohaselt Kerry on ainus kandidaat, kellel on lootust presidendivalimistel Bushi võita. Teisipäevastel eelvalimistel ütles kolmandik hääletanutest selle eelistuse selgelt välja.

Kerryl ei ole Bushi vastu põrmugi kerge. Bushi valimisfondis on juba ootamas umbes 1,8 miljardi krooni, Kerryl esialgu üle nelja korra vähem.

Kerry on püüdnud end Bushile selgelt vastandada. Võidu järel peetud esimeses suuremas kõnes ütles ta: ?Ameerikas on võimsad jõud, kes sooviksid riigi jätkamist senisel kursil. Kuid on ka miljoneid inimesi, kelle elu praegune poliitika on halvendanud, kes elavad pidevas töö, ravivõimaluste ja pensioni kaotamise hirmus.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing