Kullaprooviga kevad

Kristina Herodes 30. aprill 2004, 00:00

Moesuundade muutumine on mõnes mõttes sarnane veekoguga, kus pealmised veemassid liiguvad kiiremini, põhimised aga märksa rahulikumas tempos. Eks ole teada ? kõik pole kuld, mis kaldale uhutakse. Sealt võib leida küll kauneid klaasikilde, kuid tõelised aarded lebavad merepõhjas.

Uute moehoovuste väärtuslikumast poolest tasub kindlasti tähele panna seda, millel loomulik seos ühiskonnas toimuvaga olemas. Iga kümnendi taastulemise taga on lisaks vaheldusele ka põhjused. Ideed, mis tol korral köitsid, on kaasaegses kastmes tavaliselt tagasi. Näiteks kehakuju kaunistavate lõikejoonte ja heldemalt õnnistatud kehakujude aussetõusmise taga võib tajuda tüdimust enesevaenulikkusest. Kaasaegne on nautida end sellisena, nagu oled, ja valida rikkalikust lõikevalikust lihtsalt välja endale sobiv. Ahvatlus kõige kuumema moeviguri omanikuks saada on suur. Miks mitte anduda sellele, kuid kaine arusaamisega, et tegu on lühiajalise lõbuga.

Tahad midagi hetkeks erutavat, millest praktikas kiiresti tüdined? Parim viis on kummardada moe värvihitte nagu absoluutseid tõdesid, mis justkui igaühele sobima peaksid. Soetades uue riide paljukiidetud toonis, mis sinu endaga loomulikku tervikut ei loo, on riidekappi uus ruumiraiskaja enamvähem kindlustatud.

Moetoonidel on oma elutsükkel ? kaua areenil olnud värvid teevad ruumi uutele. Hetke trendipaletist püsiväärtuste otsijale on parim valik must ja valge. Ka punane on omamoodi klassika! Uus ja väga elujõuline on puhaste hallide gamma, samuti hõrgud ihutoonid, lattekohvi, espressopruun. Vikerkaaremoes on valikuid palju ? kellele kirkam, kellele mahedam, kellele soojem, kellele külmem toon. Arvestada tasub ikka iseendaga! Kui kevade ja suve fookuses on roosad, oran?id ja kollased, kuulub tulevik eeskätt sinistele, lilladele, sügavpunasele. Roheline, mis meie riidekandjate hulgast nii loomuse kui ka füüsise poolest vähestele sobib, on moe huviorbiidis veel mõnda aega. Värvilõbu pakub heldelt ka saabuv suvi, sügis ja talv, nii on värvijulgus arukas valik ka mõistlikule moehuvilisele.

Kümnendite lõikes muutuvad nii lõiked, siluetid kui ka meie endi keha. Siiski on olemas proportsiooniloogikad, mis toimivad alati ja trendipöörasused, mis uljalt keha katmise võimalikkuse piiridel balansseerivad.

Talje on tähtis. Seda kas rõhutatakse või ignoreeritakse. Rõhk nihkub oma loogilisse kohta, naistel puusale ja allapoole, meestemoes õlajoone kanti.

Avara ülaosa ja hullupööra liibuva alaosaga 80ndatest mõjutatud siluetid on moepilti juba pikalt terroriseerinud, neil on ülim aeg koomale võtta ja ilusale, daamilikule, kehakurve jumaldavale moele ruumi teha. 50ndate mood on omamoodi palsam hingele ja naiselikkuse tähistamine maailmas, kus soorollid näivad kaotavat kunagist tähendust. 70ndate juurde kuulub alati väike annus mänguhimuga läbipõimunud mässu reeglite vastu. Uudse teemana võib pikka iga ennustada 20-ndate sportlikule naisele, mis kaasaja treenitud ja üsna sirgejoonelistel figuuridel näeb ka märkimisväärselt kaunis välja. Ka 30ndate daam on oma iseteadlikus müstilisuses tugev sümbol.

Meestemaailmas on kiire tõusu teinud pehme, elegantne ja hoolitsetud mees. Tegu pole moe tüütu korraldusega, vaid meie muutunud maailmataju loogilise peegeldusega. Kitsad pintsakud, vestid ja voldita püksid on ideaalses harmoonias just kaasaja vaimuinimestele iseloomuliku sihvaka kehakujuga ? ürgmehelik ja toorest jõudu väljendav seksapiil pole enam sugugi ainus võimalus atraktiivne olla! Ning rikkalikult on ka kihilisi, avatuna kantavaid lõikeid ja toon toonis tervikuid, mis näevad head välja just suurema mehe seljas.

Mõnus retropuudutus aitab kaasa hingestatud ja isikupärase valiku loomisele. Naturaalsus, sellega kaasnev kerge korts, pisike viimistlematus ja muu looduslähedane on samuti pigem mõtte- kui moesuund. Pole karta, et urbaniseerunud, kuid keskkonnast hoolivad intellektuaalid mõne kuuga moepildist haihtuksid. Eluea lõpule lähenevad aga ülevõimendatud sporditeemad ja liiga vabad-räsitud kooslused, mis karjäärikeskses meestemaailmas pole piisavalt töökindlaks osutunud. Mängulisus seevastu on julguse tundemärk ? selle olemasolu aitab tuvastada tugevamaid isendeid halli massi seast, nii on see igati soodne signaal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing